Zet je GFT in bloei!

Jouw groenafval, oftewel gft, is niet zomaar afval, maar een waardevolle grondstof. Je kunt er zelfs nuttige dingen van maken. Zoals vruchtbare compost voor je tuin. Of zelfs eetbare dingen, zoals oesterzwammen.

Het is dus eigenlijk zonde om gft zomaar weg te gooien. Toch bestaat het restafval in Leusden nog voor circa 30% uit gft afval.  En dat terwijl je nog zoveel mooie dingen met gft afval kunt doen.

Wat dan? Dat ervaar je tijdens twee korte doe-workshops die we samen met de gemeente Leusden organiseren.
Geen tijd om deel te nemen aan de workshops? Lees op deze pagina welke dingen je nog meer kunt doen om alles uit je bioafval te halen.

Oesterzwammen kweken op koffiedik

Wist je dat je heel goed oesterzwammen kunt laten groeien op koffiedik? Tijdens een workshop leer je in een uurtje precies hoe dat moet. Of lees de tips op deze pagina.

Wormencompost maken

Wormen eten bioafval en zetten dat om in vruchtbare compost. Tijdens een workshop leer je hoe je zelf wormencompost kunt maken. Of lees de tips op deze pagina.

Wat kun je nog meer doen met je gft afval?

Behalve oesterzwammen kweken en wormencompost maken, kun je nog meer dingen doen met je gft.  Hieronder geven we wat tips. Kijk voor nog meer nuttige tips en weetje op de website van AfvalvanUtrecht

Laat groente restjes opnieuw groeien

Heb je na het koken groente restjes over? Of restjes kruiden? Of pitten van citroen of ander fruit? Laat ze opnieuw uitgroeien tot verse groenten, fruit of kruiden! In deze video’s zie je hoe je dat doet:

Verf maken van groenten- en fruitresten

De uienschillen die je over hebt na een uiensoepje, de schillen van bietjes, verlepte spinazie en de buitenste bladen van de rode kool zijn allemaal geschikt om mee te verven. Goedkoop, niet belastend voor het milieu en je krijgt mooie, natuurlijke kleuren. Op Groenteboer Verf lees je er alles over.

Laatste stap: gft afval weggooien

Ga je niet zelf aan de slag met composteren of andere manieren om je gft afval te gebruiken? Ook dan kun je er nog wat nuttigs mee doen! Gooi je gft afval in de groenbak of breng je tuinafval naar een van de tuingroendepots in Leusden. Dan zorgt de gemeente ervoor dat er compost van wordt gemaakt! Meer over afval scheiden en inleveren lees je op de webpagina van de gemeente

Wat hoort wel /niet in de groene bak

Over wat wel/niet in de groene bak thuishoort bestaan nog wel eens misverstanden. Kattenbakvulling zonder milieukeur bijvoorbeeld? Niet in de groenbak, maar bij het restafval!  En vlees- of visresten? Gewoon in de groenbak! Kijk op https://www.afvalscheidingswijzer.nl/ welk afval in welke bak hoort.

Afvalcoach

Omdat goed afval scheiden soms best ingewikkeld is, heeft Leusden een afvalcoach die kan helpen bij het goed scheiden. Heb je een vraag over afval? Vraag het Wilfred! Zie je afval naast de container staan? Meld het aan de gemeente! Lees meer op deze pagina

Tuingroendepots

Grof tuin- en snoeiafval (zoals takken, snoeiresten etc) kun je kwijt bij een van de tuingroendepots in Leusden. Ideaal, want door dat grove afval zit je groencontainer anders snel vol.  De gemeente Leusden is een van de weinige gemeenten in Nederland die deze service het hele jaar door gratis aanbiedt. Locaties en meer informatie over de tuingroendepots vind je hier.

Compostactie

Elk voorjaar organiseert de gemeente Leusden een compostdag. Inwoners kunnen dan gratis compost halen bij de milieustraat. Per huishouden geldt wel een maximum aantal zakken. Met de gratis compost bedankt de gemeente Leusden haar inwoners voor hun inspanning GFT- en groenafval gescheiden aan te leveren.

Groenbak tips
  • Verzamel etensresten en schillen in een kleine bak die je het liefst elke dag in de grote gft-bak leegt. Zo gaat het in huis niet stinken.
  • Last van maden in de zomer? Plaats je gft-bak niet in de volle zon en zet hem regelmatig aan de weg. Maak de bak schoon met water en eventueel soda of groene zeep. Middelen zoals chloor verstoren het composteerproces.
  • Bioplastic hoort niet in de gft-bak: het draagt niet bij aan de compost, en mensen kunnen zich vergissen als ze denken dat plastic in de biobak mag. Alleen speciale gft-inzamelzakken met het Kiemplantlogo of OK-Compostlogo zijn toegestaan, omdat ze ervoor zorgen dat mensen hun gft-bak gebruiken.
  • Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft afvalbak. Laat gemaaid gras een dag drogen en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
  • Als je geen gft-zak gebruikt zorgt een krantenpagina onderin de gft-bak dat het afval niet blijft plakken of vastvriest. Een beetje papier bij het gft afval kan geen kwaad.

Duurzaam Doen Leusden

De workshops gft afval worden georganiseerd door De Groene Belevenis, in samenwerking met de gemeente Leusden. De workshops zijn onderdeel van de campagne ‘Zet je GFT in bloei’ en worden gesteund vanuit het programma ‘Duurzaam Doen Leusden’. In dat programma werkt de gemeente Leusden samen met inwoners en ondernemers aan een groen, schoon en energieneutraal Leusden.

We doen het in Leusden best goed qua afval scheiden, vergeleken met andere gemeenten. Toch bestaat het restafval (de grijze bak) in Leusden nog gemiddeld voor circa 30% uit gft afval.  En dat terwijl je nog zoveel mooie dingen met gft afval kunt doen. Dat aandeel kan omlaag door beter te scheiden en gft te benutten. Het doel van de workshops is om het bewustzijn hierover te verhogen.