Natuurbeleving in de zorg

Natuur en natuurbeleving ondersteunt mensen bij het tot rust komen en ontspannen. Voor mensen met een zorgbehoefte kan natuurbeleving daarom heilzaam en inspirerend zijn. De natuur biedt veiligheid zodat je de ruimte krijgt om jezelf te zijn, maar je wordt ook op een natuurlijke manier uitgedaagd om in beweging te komen.

Daarom hebben wij een aanbod ontwikkeld dat zorgverleners ondersteunt bij het integreren van de natuurbeleving in de zorg.

Ons aanbod

  • Bezoek de Struintuin: je kunt met je cliënten een bezoek brengen aan de Struintuin. Door de manier waarop de tuin is aangelegd biedt deze veel variatie maar ook een gevoel van omslotenheid, waardoor je er gerust een hele dag aangenaam kan vertoeven. Wanneer dat gewenst is kan er, afhankelijk van de aard van de zorgbehoefte van de groep cliënten, een speciaal programma worden samengesteld.
  • Natuur over de drempel: één of twee vrijwilligers van ‘Natuur over de drempel’ komen met een koffer vol materialen op bezoek bij woonzorgcentra voor een uurtje natuur. Ze houden een presentatie of begeleiden een groepsgesprek met de ouderen. Daarbij laten ze planten en (opgezette) dieren zien, of vertonen ze een filmpje.
  • Natuurbeleefpakketten: wil je als activiteitenbegeleider zelf met natuur aan de slag in je woonzorgcentrum of dagopvang, dan kun je een natuurbeleefpakket aanvragen. Daarin zitten materialen en opdrachtkaarten met bijvoorbeeld een quiz, een creatieve opdracht, of een aanleiding om verhalen te delen. Momenteel zijn de thema’s ‘vogels in de winter’ en ‘vlinders’ beschikbaar.

Interesse?

Heb je interesse in een van deze activiteiten, neem dan contact op met Petra de Booij, [email protected] of 033-3034940.