Leerlingen voorbereiden op een duurzame toekomst

Hoe bereik je als school dat kinderen leren genieten van de natuur en hun leefomgeving gaan waarderen?  De Groene Belevenis leert kinderen in het basisonderwijs over natuur en duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Onze activiteiten en lessen gaan over planten, dieren, onze omgeving en hoe we om moeten gaan met onze aarde. We faciliteren ook Buitenschooldagen, in onze Struintuin of op locatie.

Al onze lesmaterialen zijn methodevervangend of methodeondersteunend. Dit betekent dat een les uit de methode vervangen kan worden door ons lesmateriaal en je toch werkt aan kerndoelen van het basisonderwijs.

Ons aanbod

Ons educatief aanbod bestaat uit de volgende materialen/lessen:

  • Leskisten: met een leskist werk je op school aan een natuur- of duurzaamheidsonderwerp
  • Techniekdozen: met een techniekdoos werk je op school aan een techniekonderwerp
  • Lessen en excursies: tijdens een excursie bezoek je met je groep een locatie waar je een themales krijgt van een medewerker van De Groene Belevenis. Voorbeelden van leslocaties zijn: Den Treek, de Schammer, de milieustraat, de kringloopwinkel of de Struintuin.
  • Materiaalzending: dit bestaat uit seizoensgebonden levend of groeiend materiaal. Je kunt bijvoorbeeld champigons kweken of het proces van rups tot vlinder volgen in de klas.
  • Los materiaal: materialen die je eigen natuur les kunnen verlevendigen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld: schaalmodellen van paddenstoelen, opgezette dieren, loeppotjes of afvalgrijpers.
  • Extern aanbod: dit zijn lessen die aangeboden worden door andere organisaties, maar die via De Groene Belevenis te reserveren zijn, zoals Boerderij in de Kijker.

Kijk voor het complete aanbod in de NDE-gids.

Educatief aanbod schooljaar 2024 -2025

Ons educatieve aanbod voor het schooljaar 2024 – 2025 vind je in onderstaande gidsen voor scholen. Lessen en materialen zijn vanaf 24 mei 2024 te boeken via de NDE-gids.

Aanbod NME Leusden 2023-2024
Aanbod NME Regio 2023-2024
Aanbod NME Techniek 2023-2024

Aanbod Leusden

Bekijk het educatieve aanbod voor scholen in de gemeente Leusden

Aanbod Regio

Bekijk het educatieve aanbod voor scholen buiten de gemeente Leusden

Aanbod Amersfoort (techniek)

Bekijk het educatieve aanbod over techniek voor scholen in Amersfoort

Klik voor een overzicht van alle lessen en lesmaterialen 2024 – 2025 per groep en per thema.

Afvalvrij educatie

Wij begeleiden scholen die Afvalvrij willen worden. In Leusden zijn alle scholen al Afvalvrij! Elke school scheidt het afval en beperkt zo de hoeveelheid restafval. Ook doen de scholen aan afvalpreventie, bijvoorbeeld door het gebruik van drinkbekers en broodtrommels. Ter ondersteuning kan De Groene Belevenis lessen geven over afval, en bieden we leskisten om als school zelf invulling te kunnen geven aan dit onderwerp.

Wij werken nauw samen met Opgeruimd Leusden die bewustwordingscampagnes organiseert en zwerfafval opruimactiviteiten. Samen bieden we scholen een breed educatief aanbod, de flyer geeft het complete overzicht over (zwerf)afval.

Buitenschool

Sinds 2019 organiseert De Groene Belevenis buitenschooldagen voor basisscholen in Leusden en omgeving. Tijdens een buitenschooldag volgen basisschoolleerlingen alle vakken van een normale schooldag, maar dan buiten. De natuurlijke omgeving prikkelt hen op meer gebieden dan alleen het hoofd; alle zintuigen, de motoriek en de fantasie worden aangesproken. Dat heeft onder andere als voordelen dat kinderen actiever zijn, zich beter kunnen concentreren, gevarieerder bewegen en beter samenwerken. Lees meer.

Meer informatie of maatwerk?

Wij staan je graag te woord. Neem contact op met Susan Katsman, 033-3034940 of [email protected].