Doe mee met Duurzaam Doen

Wil jij graag duurzamer leven, maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? Dan is De Groene Belevenis er voor jou! Sluit aan bij één van de initiatieven, doe een beroep op het fonds Duurzaam Doen, vraag ons om advies of ga aan de slag met onze tips. Je vindt ze hier, maar ook in onze maandelijkse rubriek Duurzaam Doen in de Leusder Krant.

Wij helpen met:

Zelf duurzaam doen

Duurzaam leven hoeft geen rigoureuze ommezwaai te zijn. Ieder stapje is er één. Kijk op deze pagina voor inspirerende tips, waar je direct mee aan de slag kan!

Fonds Duurzaam doen

Heb je een steuntje in de rug nodig voor een duurzaam project voor in je buurt of wijk? Doe een beroep of fonds Duurzaam Doen. Wij helpen je graag op weg.

Initiatieven

In Leusden zijn tal van duurzame initiatieven waar je aan mee kunt doen. De Groene Belevenis zet ze voor je op een rij. Check gauw of er iets bij zit wat bij je past.

Duurzaamheidsagenda

Duurzaam Doen Leusden werkt met een Duurzaamheidsagenda. Hierin staan alle duurzame initiatieven en acties van inwoners, ondernemers en de gemeente. De agenda is door de gemeenteraad bekrachtigd. De agenda rust op 3 pijlers:

  • Energie en duurzaam bouwen: Leusden energieneutraal in 2040. Dat is de ambitie. Gemeente en lokale partners werken samen om inwoners en bedrijven te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning of bedrijf. Alle activiteiten zijn samengebracht onder de noemer Leusden Energie.
  • Lokale en circulaire economie: De belangrijkste ambitie is de vermindering van restafval in 2030 tot maximaal 25 kg per inwoner. Inwoners en bedrijven gaan bewuster om met grondstoffen en voedsel. De gemeente geeft hierin het goede voorbeeld door producten en diensten zoveel mogelijk lokaal, duurzaam en sociaal producten in te kopen.
  • Biodiversiteit en duurzame leefstijl: de ecologische voetafdruk van inwoners en bedrijven is verkleind, het bewustzijn van een groene en duurzame leefstijl is versterkt en de biodiversiteit is toegenomen. Ook wordt er meer gebruikgemaakt van duurzaam vervoer zoals de fiets en deelauto’s.

De agenda is dynamisch van karakter en wordt iedere twee jaar geactualiseerd. De behoefte van de samenleving staat hierbij centraal.

Voor vragen over de duurzaamheidsagenda kun je contact opnemen met de beleidsadviseur duurzame leefomgeving van de Gemeente Leusden, bereikbaar via telefoonnummer 14033.