Zelf composteren

Zelf compost maken is makkelijk, leuk en slim om te doen. Jouw groente, fruit en tuinafval (gft) zet je eenvoudig om in gratis vruchtbare compost voor je tuin.
Composteren kun je doen met of zonder wormen. Als je compost maakt met behulp van wormen noemen we dat vermicomposteren. Wormen eten bioafval, verteren het en poepen het weer uit. Die wormenpoep is geurloos, fijn van structuur en super vruchtbaar. De beste compost dus voor je (moes)tuin! Maar ook zonder wormen maak je van jouw gft hele mooie vruchtbare compost.

Workshops en masterclasses

In het kader van de campagne ‘Zet je restjes in bloei‘, organiseert De Groene Belevenis samen met de gemeente Leusden een serie praktische workshops over (vermi)composteren. In 2022 organiseerden we 4 workshops, met meer dan 60 deelnemers.
In 2023 is er een Masterclass ‘Levende tuinbodem en je eigen (wormen)compost’ op zaterdag 27 mei. Lees meer over het programma en meld je aan verderop op deze pagina.

Leer meer

Samen met Edgar van Groningen van de StadsWormerij uit Amersfoort maakten we een video-tutorial over (vermi)composteren.
Hierin geeft Edgar je praktische tips en uitleg over het zelf composteren op huis-tuin-en-keuken schaal.
Met behulp van de video en de aanvullende tips op deze pagina kun je snel van start en maak je van jouw gft afval gratis vruchtbare compost. Je planten zullen je eeuwig dankbaar zijn!

video tutorial wormencompost

Masterclass 27 mei 2023

Op zaterdag 27 mei organiseert De Groene Belevenis samen met de gemeente Leusden een masterclass ‘Levende tuinbodem en je eigen (wormen)compost’. Je doet zowel theoretische kennis als praktijkervaring op met dit fascinerende onderwerp: de bodem. Compostmeester Caroline de Vlaam deelt haar kennis over bodemprocessen en Edgar van Groningen van de StadsWormerij laat je zien en zelf ervaren hoe je op kleine schaal zelf kunt composteren, met én zonder wormen.

Programma

Lezing 13:00 – 14:30 uur  
Caroline de Vlaam is al bijna 10 jaar compostmeester en tuincoach, en schreef het boek Leve de Bodem! met Anne Marie van Dam. In haar lezing gaat zij in op vragen als: Wat is een gezonde bodem? Hoe werken schimmel-plant interacties? Hoe kan de mens het bodemleven helpen of juist verstoren? En hoe werkt dat in je eigen tuin?

Workshop 14:30 – 16:30 uur 
Edgar van Groningen van de StadsWormerij uit Amersfoort laat je vervolgens in 2 uurtjes ervaren hoe je op kleine schaal thuis zelf compost kunt maken, met én zonder wormen. Je leert de basisprincipes van (vermi)composteren en gaat praktisch aan de slag met het vullen van een compostvat. Na afloop heb je voldoende basiskennis om thuis met je eigen compostering aan de slag te gaan.

*) Van 10:00 – 12:00 is er voor oud-deelnemers van de workshops in 2022 een terugkom-moment onder leiding van Edgar van Groningen.


Praktische informatie en aanmelden

Voor wie:            Inwoners van de gemeente Leusden die meer willen weten over de bodem en zelf composteren
Kosten:               € 5,-
Locatie:               De Groene Belevenis, Hamersveldseweg 107, Leusden
Aanmelden:       Via het aanmeldformulier hieronder. Er geldt een minimum van 6 en een maximum van 15 deelnemers.

Aanmelden Masterclass 'Levende tuinbodem en je eigen (wormen)compost’

Naam(Vereist)
Postcode(Vereist)
I.v.m. mogelijke wijzigingen in het programma
Er is nog ruimte voor 3 deelnemers.
Nieuwsbrieven