Buitenschool

Sinds 2019 organiseert De Groene Belevenis Buitenschooldagen voor basisscholen in Leusden en omgeving. Tijdens een Buitenschool-dag volgen basisschoolleerlingen alle vakken van een normale schooldag, maar dan buiten. In de rekenles worden sommen bijvoorbeeld gedaan met takjes of blaadjes. In de taalles worden natuurvoorwerpen gebruikt. Ook leent een Buitenschooldag zich heel goed om thematisch te werken.

Veel voordelen

Een natuurlijke omgeving geeft de leerkracht de mogelijkheid om werkvormen en lesinhoud anders vorm te geven. Steeds meer scholen in Nederland werken met een Buitenschool-concept.
De Buitenschool heeft als voordelen dat kinderen buiten actiever zijn en zich gevarieerder bewegen (klimmen, rennen, springen).  De natuurlijke omgeving prikkelt hen op meer gebieden dan alleen het hoofd; alle zintuigen, de motoriek en de fantasie worden aangesproken. Er is veel ruimte voor vrij spel, wat het onderzoekend leren ten goede komt.
Na het buiten spelen en bewegen kunnen kinderen zich beter concentreren. Leerkrachten merken dat kinderen rustiger zijn in de klas in de dagen na een buitenschooldag en dat samenwerken makkelijker gaat in een natuurlijke omgeving.

IVN schreef een mooi artikel over de Buitenschool bij De Groene Belevenis.

Mogelijkheden voor jouw school

Een Buitenschooldag kan georganiseerd worden in onze eigen Struintuin, maar is ook mogelijk op locatie. Als leerkracht kun je zelf de buitenlessen vormgeven en uitvoeren. Wij kunnen je hierbij adviseren en je helpen bij de voorbereiding. Eventueel kunnen wij ook (een deel van) de lesbegeleiding verzorgen.

Contact

Heb je vragen? Wil je weten hoe de Buitenschool er voor jouw school uit zou kunnen zien? We bespreken graag de mogelijkheden en jouw wensen. Neem contact op met Petra de Booij via [email protected]