Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Natuurlezing “Ontwerpen met en voor de natuur”

28 november 2023 - 20:00 - 22:00

Ontwerpen met de natuur, zodat natuurwaarden een integraal én kwalitatief onderdeel zijn van een bouw- of inrichtingsproject. Dat dit kan zal Frank Talsma van H+N+S Landschapsarchitecten aan de hand van een aantal aansprekende projecten toelichten. Of het nu gaat over kustveiligheid, het verhogen van dijken, realisatie kantoorgebouwen of snelwegprojecten, de voorbeelden komen voorbij. Met extra aandacht voor het project Melksteeg op de grens van Amersfoort en Soest waar een nieuw natuurgebied aangelegd wordt.

Het eerste deel van de lezing zal gaan over enkele voorbeelden en ‘vondsten’ uit gerealiseerde projecten. Bijvoorbeeld een nieuw type dijk: de steilranddijk bij de Gebiedsontwikkeling Ooien-Wanssum. De dijk mag wat afkalven waardoor er steilranden ontstaan die unieke potenties bieden als leefgebied voor soorten. En over het idee de cultuurhistorische Grebbelinie te ontwikkelen als een lang bloemenlint dat verschillende landschappen en milieutypes doorkruist. Maar ook over wat er zoal mogelijk is bij een snelwegproject.

Daarna zal Frank uitgebreider ingaan op de herinrichting van de Melksteeg in Amersfoort. Vanwege compensatiemaatregelen in het kader van de Westelijke Ontsluitingsweg en het project Knooppunt Hoevelaken is er ruimte ontstaan voor opschaling van de huidige Melksteeg naar een robuuste verbindingszone tussen het bosgebied Birkhoven en de Eem. Op gronden die momenteel nog een agrarische functie hebben wordt 19 ha nieuwe natuur aangelegd, bestaande uit een mix van bospercelen, bloemrijke graslanden en plasdrasstroken. De eerste percelen zijn begin dit jaar aangelegd. Waar welk type natuur wordt ontwikkeld is bepaald op basis van de geohydrologische eigenschappen van de bodem, met de ontwikkeling van hardhoutooibos en bloemrijk grasland op de drogere zand- en kleigronden en zachthoutooibos en plasdrasstroken op de nattere klei- en veengronden die veel kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug ontvangen. De verbinding loopt van ‘hoog en droog’ naar ‘laag en nat’.

Het belooft een gevarieerde avond te worden!

Datum: dinsdag 28 november 2023
Tijd: 20:00-22:00 uur (zaal open om 19:30 uur)
Plaats: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Toegang: Gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig. Koffie en thee zijn tegen betaling verkrijgbaar.
Online te volgen: Natuurlezing | Ontwerpen met en voor de natuur, ook in de Melksteeg.  Vragen stellen kan alleen live in Het Groene Huis.

Foto: H+N+S

Gegevens

Datum:
28 november 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
Amersfoort, 3822 NA
+ Google Maps