Workshops Klimaat Doedag 22 september

Op deze pagina vind je een uitgebreide beschrijving van alle workshops van de Klimaat Doedag op 22 september. Bij workshops met een * maak je iets wat je mee naar huis kunt nemen.

Workshop 1: Maak je eigen bruisbonbon *

Weet jij wat er in jouw verzorgingsproducten zit? Lang niet alle ingrediënten zijn nodig en zeker niet alles is goed voor je huid of voor de natuur. We spoelen iedere dag heel wat chemische stofjes weg. Wist je dat je ook heel goed zelf verzorgingsproducten kunt maken? In deze workshop ga je je eigen bruisbonbon maken! Volledig biologisch en zonder onnodige stofjes, maar wel héérlijk voor in een (voeten)bad!

Workshop 2: Upcycle je oude spijkerbroek *

Die fijne spijkerbroek weggooien? Nooit doen! Je kan er heel veel andere leuke dingen van maken. Wat dacht je van een hip mobieltasje, stoere pennenblikken of supergave accessoires? Je gaat in deze workshop aan de slag met naald en draad, oude spijkerbroeken (of rokjes) en allerlei materialen om jouw werkstuk te pimpen.

Workshop 3: Eyecatcher voor je raam! *

Langs het fietspad zie je in de zomer vaak talloze mooie hoge grassen en planten staan, leuk om een wildboeket van te plukken toch! Maar wist je dat je hier ook een hele mooie raamhanger van kan maken? Je leert de kneepjes van het weven en neemt de hanger mee naar huis. Dat is pas een mooie eyecatcher voor je raam, helemaal uit de natuur!

Workshop 4: Duurzaam bouwen in Leusden

Leusden kent vele gebouwen maar wist je dat er ook heel duurzaam gebouwd wordt in Leusden? Er zijn inmiddels al veel gebouwen die gasloos zijn, met zonnepanelen, en/of met warmtepompen. We ontdekken hoe zonnepanelen werken en denken na over nieuwe toepassingen. Een echte expert kan antwoord geven op al je vragen!

Workshop 5: Duurzaam Doelab

Hou je van proefjes doen met energie, water en warmte? Dan is deze workshop echt wat voor jou! Je gaat aan de slag met lampen, citroenen en batterijen en ontdekt dat overal verschillende energie in zit! Hoe leuk is dat!

Workshop 6: Beweeg je gek met het afvalkwartet!

Bewegen en gezonde voeding is goed voor ons! In deze workshop komt dit onderwerp sportief naar voren, dus sportschoenen aan en gaan! Heb jij als eerste het afvalkwartet bij elkaar gerend? En wint jouw groep de afvalestafette? Doe mee!

Workshop 7: Recycle beats!

Lege flessen, potjes en blikjes, plastic verpakkingen, elastiekjes, kartonnen dozen… wat gooien we veel weg hè? Zonde, want er zit muziek in! In deze workshop gaan we aan de slag om verpakkingen die je normaal weggooit te recyclen als muziekinstrument. We experimenteren met de geluiden die erin zitten en we bedenken gezamenlijk toffe recycle beats!

Workshop 8: Wildpluk je eigen thee! *

Met wildplukken oogst je zoveel meer! Als je het hebt over eetbare planten in het wild denk je al snel aan braam of framboos. Maar er zijn veel meer eetbare plantensoorten, en die zijn ook nog eens heel gezond! In deze workshop leer je meer over wildplukken en maak je je eigen thee!

Workshop 9: Nestkastjes timmeren *

Sinds enige jaren zorgt de eikenprocessierups rups voor overlast in ons land. De haren kunnen jeuk en zelf brandblaren veroorzaken. Voor het natuurlijke evenwicht worden koolmeesjes ingezet want deze eten de processierups! Daarom timmeren we tijdens deze workshop nestkastjes voor de koolmeesjes. Per leerling 1 nestkastje, om thuis op te hangen!

Workshop 10: Regen? Vang ‘m op!

Help, het regent! Ons klimaat verandert en grote regenbuien kunnen voor wateroverlast zorgen in de stad. Daar ligt niet alleen een taak voor de gemeente en het waterschap, juist voor iedereen! Ook wij kunnen ons steentje bijdragen! In deze workshop ga je aan de slag met de weg van het (regen)water. Vooral doen en beleven, dus nat worden en weer droge voeten krijgen!

Workshop 11: Zakmes snijden *

Hoe speel je met dingen uit de natuur? Geen plastic spullen uit de speelgoedwinkel maar zelf iets maken. We leren jou op een veilig manier hoe leuk het is om zelf iets creatiefs te maken met materiaal uit de natuur. Wat kun je waarvoor gebruiken en hoe kan de natuur je daarbij helpen?

Workshop 12: Bijenhotel maken

Help jij mee om een mooi plekje te maken voor de wilde bij en andere kleine beestjes? Ze hebben onze hulp hard nodig. Tijdens deze workshop bouwen we gezamenlijk voor elke deelnemende school een bijenhotel. Dit bijenhotel kan bij de school geplaatst worden als herinnering aan deze Klimaat Doedag, zo dragen we samen bij aan de biodiversiteit!