Afkoppelen regenwater Hessenweg Achterveld

Naam project: Regenwater afkoppelen project Hessenweg/Hart van Achterveld

Opdrachtgever: Gemeente Leusden

Looptijd: 2019-2020

Projectleider: Henriëtte Former

Achtergrond

In 2020 verving de gemeente de riolering in de Hessenweg, Achterveld. Voorheen voerde één riool al het vuile afvalwater én schoon regenwater van de straat en de huizen naar de waterzuivering in Amersfoort. Bij hoosbuien werd het riool soms overbelast, met wateroverlast tot gevolg.

Bij de herinrichting kreeg de Hessenweg twee leidingen onder de straat:

  • een afvalwaterriool voert nu het vuile afvalwater af naar de zuivering
  • een regenwaterriool voert het schone regenwater af naar de omliggende sloten

Echter ongeveer de helft van de regen valt op de daken en terrassen van de woningen. De woningen hadden voorheen ook maar één gemengde leiding waarin het vuile water én het regenwater naar het riool liep. De gemeente wilde liefst dat ook de bewoners hun daken af zouden koppelen. Daarom stelde de gemeente een subsidieregeling beschikbaar voor bewoners van de Hessenweg. Hoe meer dak zij afkoppelden, hoe hoger het subsidiebedrag (tot een maximum van € 1000).

Wat deed De Groene Belevenis?

De gemeente vroeg De Groene Belevenis om de bewoners te stimuleren hun regenwater af te koppelen van het vuilwaterriool. Bewoners konden kiezen: hun tuin vergroenen en regenwater zelf opvangen, of ze de gemeente toestemming vragen om de regenpijpen aan de voorzijde van hun woning aan te sluiten op het regenwaterriool. Mensen konden een adviseur aan huis krijgen en tips voor het vergroenen van hun tuin.

Met twee Regenwaterkranten, moodboards, een bewonersbrief en een filmpje slaagden we erin om 65% van de bewoners hun dak te laten afkoppelen.

Publicaties

  • Filmpje over Regenwater afkoppelen Hessenweg, Achterveld
  • Bewonersbrief Regenwater afkoppelen Hessenweg, Achterveld
  • Regenwaterkrant Hessenweg 2019
  • Regenwaterkrant Hessenweg 2020
  • Moodboards over het ontstenen en afkoppelen van de tuin

Meer informatie: De Groene Belevenis, Henriette Former, 033-3034940 of [email protected].