Groen doet goed

Naam project: Groen doet goed

Opdrachtgever: Provincie Utrecht in samenwerking met IVN

Looptijd: 2021-2023

Projectleider: Petra de Booij

Achtergrond

De gemeente Leusden heeft zich aangesloten bij het provinciaal programma ‘Groen doet goed’. Kijk voor meer informatie over het programma op de website van het IVN: Groen doet goed | IVN

Wat doet De Groene Belevenis?

De Groene Belevenis zal het project binnen de gemeente vorm gaan geven en werkt hiervoor samen met diverse lokale organisaties zoals: kinderopvang SKA, Voila (Verschillend Onderwijs in Leusden Achterveld), basisscholen De Rossenberg en het Startblok, Eigenzinnig kind en Lariks (sociaal plein Leusden).

Het kind in de natuur

Centraal staat de natuur beleven en buiten zijn. Een simpel uitgangspunt, maar niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Een greep uit de projecten die vanuit ‘Groen doet goed’ in Leusden gaan lopen:

Basisscholen de Rossenberg en Het Startblok zijn met de Buitenschool gestart. Bij de Buitenschool bezoekt een groep leerlingen een hele lesdag de Struintuin van De Groene Belevenis. Deze natuurlijke belevingstuin dient niet alleen als leslokaal, maar voorziet ook in alle lesmaterialen. Vaste lesmethodes worden losgelaten en leerlingen worden gestimuleerd op onderzoek uit te gaan. Dat staat garant voor de nodige natuurbelevenissen! De Groene Belevenis ondersteunt de docenten en ontwikkelt passende werkvormen.

Ook is er een samenwerking ontstaan met Eigenzinnig kind; een ambulante hulpverleningsorganisatie die kinderen met ASS (autisme spectrum stoornis) begeleid.

De gevolgen van de lockdown raakt deze doelgroep hard. De Groene Belevenis en Eigenzinnig kind zijn gaan samenwerken door behandeltijd in de Struintuin aan te bieden. Dit bleek een waardevolle ondersteuning!

Samen met Eigenzinnig kind worden verschillende mogelijkheden onderzocht zodat deze manier van werken ook voor andere hulpverleners en kinderen in een kwetsbare situatie mogelijk wordt.

De overige projecten richten zich op kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Zo wordt er in samenwerking met kinderopvang SKA een logeerkoffer ontwikkeld voor de kinderen en hun ouders die de peuterspeelzaal bezoeken. De logeerkoffer is van Muis, een knuffel die in toerbeurten een week bij de kinderen thuis komt logeren. In zijn koffer neemt Muis een aantal doe-kaarten en materialen mee om de kinderen en hun ouders te stimuleren om buiten op ontdekkingstocht te gaan. De kaarten zijn laagdrempelig waardoor de stap om naar buiten te gaan klein is.

Wil je meer weten over ‘Groen doet goed’ in Leusden?

Neem dan contact op met Petra de Booij (specialist vrijetijdsbesteding) van De Groene Belevenis: [email protected].

Krantenartikel Leusderkrant Groen doet goed 19 mei 2021

Knipsel Groen doet goed Leusderkrant 19 mei 2021