Omschrijving van gebieden voor een publieksexcursie
Schoolsteegbosjes
De Schoolsteegbosjes vormen een bijzonder natuurgebied tussen de Hamersveldseweg, de Schoolsteeg en de liniedijk langs het Valleikanaal. Het gebied wordt beheerd door Stichting De Boom en is beschermd op grond van de Wet natuurbescherming. Omdat de flora en fauna erg waardevol zijn, is het gebied normaal niet toegankelijk voor publiek. Door de variatie in hoogte van struiken en bomen komen er veel verschillende dier- en plantensoorten voor. Het aanwezige hakhoutbos is ook een goede schuilplaats voor reeën en fazanten.
Stichting De Boom zet zich in voor de ontwikkeling van de ecologische verbindingszone en natuurontwikkeling in dit gebied. In de zomer van 2021 is van een stuk weiland de bovenlaag afgegraven, met als doel het realiseren van ‘schrale (voedselarme) natuur’. Hoe staat het nu met dit project? Je hoort het tijdens één van de publieksexcursies.
Heiligenberg
De geschiedenis van De Heiligenberg begint al vóór het jaar 1000, als ene Ansfried een kapel bouwt op een berg in het toen erg moerassige gebied. De berg werd later bekend als Hohorst. De kapel groeide uit tot klooster en later werd het gebruikt als buitenplaats. Het gebied gaat meerdere malen over in andere handen en had ook meerdere bestemmingen. In 1929 komt De Heiligenberg in handen van De Beaufort en werd na de 2e WO ondergebracht bij stichting De Boom.
Er zijn verschillende verbouwingen geweest aan het huis en om de kosten van onderhoud te dragen werd het huis verhuurd aan verschillende partijen.
Voor het park is een beheersplan opgesteld en getracht werd om oude paden en wegenstructuren te herstellen. Ook hoopt men de lange historie te bewaren door de oorspronkelijke beplantingsvariatie te herstellen. Er is ondertussen al heel veel gebeurd en recentelijk stond in de krant een artikel met als kop: ‘Landgoed Heiligenberg blijkt een bron van flora’.
Wil je meer horen over dit landgoed, dan is een publieksexcursie een mooie gelegenheid.
Moorsterveld
Het Moorsterveld is voor veel Leusdenaren wat minder bekend. Het Buurtschap Moorst werd al genoemd in de 17e eeuw. Moorst komt van het woord ‘moer’ (drassig land, veengrond, veenmoeras). Het ligt nabij hoeve Groot Zandbrink aan de Postweg.
Stichting De Boom is vanaf 2007 eigenaar van dit gebied en door afgraving is het ondertussen een prachtig rijk natuurgebied geworden, met voornamelijk grasland en bos, maar er is ook een wildmengselakker. Verder zijn er plassen en sloten en de Moorsterbeek loopt door het gebied.
Er is een strikt maaibeleid op verschillende velden, met als doel het ontwikkelen van verschillende vegetatiekundige eenheden (soortensamenstelling). Hierdoor wordt zoveel mogelijk verschillende flora en fauna behouden.
Bij een inventarisatie door de KNNV zijn er in 2021 meer dan 1000 verschillende soorten gevonden! Hiervan zijn er 240 soorten planten, maar ook veel verschillende soorten insecten, (korst)mossen, paddenstoelen, vogels, vleermuizen, reptielen, amfibieën en natuurlijk zoogdieren. Zelfs de das heeft verschillende burchten in het gebied.
Kortom: een gebied met een rijke geschiedenis waar veel over te vertellen is. Je hoort het tijdens een publiekswandeling. Of je kan alvast een kijkje nemen vanaf de vogelkijkhut aan de Moorsterweg.