Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

IVN Natuurexcursie Amersfoort: ‘Ruik de lente’

19 april 2024 - 14:00 - 16:00

Op vrijdag 19 april nemen de natuurgidsen van IVN Amersfoort u mee door het Waterwingebied. Tijdens de wandeling zullen zij vertellen over de geologische ontstaansgeschiedenis van het gebied, de cultuurhistorie belichten en stilstaan bij de natuur van het lenteseizoen.

Het  Waterwingebied is een klein restant van de middeleeuwse Amersfoortse Meent. Die Amersfoortse meent was een gezamenlijk weidegebied en strekte zich uit van de “Camp”(=akker), waar gewassen als graan en hop verbouwd werden voor de talrijke Amersfoortse bierbrouwerijen, tot aan de “Doorne Hegh” bij Hoeflaken. Deze Amersfoortse meent werd doorsneden door een aantal beken en wegen . Het Waterwingebied was vroeger ook onderdeel van de Grebbelinie.

Het huidige Waterwingebied is een smalle groengordel van 25 ha. groot tussen de wijken Liendert en Rustenburg. De waterwinputten zijn nog herkenbaar in het landschap. In 2003 stopte de waterwinning en het gebied is nu een ecologische verbindingszone tussen de Barneveldsebeek, de spoorwegzone en het Valleikanaal. Twee faunapassages, onder de Hogeweg en de van Randwijcklaan, versterken de ecologische verbinding. Qua natuur is het een kleine, stille oase tussen de woonwijken. Veel vogels vinden hier hun nest in de talrijke, meestal inheemse, bomen. Het is lente dus ze zullen zich zeker laten horen! En als je ze wilt zien neem dan vooral een verrekijker mee. We zullen oude paden met oude wilgen kruisen en er is een vijver aangelegd waarin watergentiaan groeit. En wat betekent de fluisterkuil ? En die ritselkring?

Aanvullende informatie:
Deelname is gratis.
Honden kunnen niet mee.
Geschikt voor rolstoelgebruikers.
OV 6, halte Kramsvogelstraat

Startlocatie: zie de informatie hieronder op deze websitepagina.

Locatie

Waterwingebied
Lageweg 14, tegenover Basic Fit bij de Natuurspeelplaats 3815 VG
Amersfoort,
+ Google Maps