Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Natuurlezing door Hans Geuze: ‘Kleuren en patronen bij vogels’ met fotoreportage van Hans van Zummeren

27 februari 2024 - 20:00 - 22:00

Ongeveer 150 miljoen jaar geleden, tijdens de evolutie van dinosauriërs naar vogels, ontstond de Archaeopteryx. Deze oervogel had veren met het pigment melanine. Dat gaf hem de kleuren zwart, grijs, beige en bruin. Rode en gele kleuren ontstonden ‘pas’ 60 miljoen jaar geleden uit een groep pigmenten, de carotenoïden. Dit gebeurde vooral bij zangvogels. Een andere oude veerkleur is blauw. Dit is een zogenaamde structuurkleur die ontstaat door de interactie van licht met microscopisch kleine structuurtjes in de veer. Door deze veren onder verschillende hoeken te bekijken ontstaat weerschijn. De kleuren en patronen hebben belangrijke functies in het leven van vogels, zoals pronken tijdens de balts, afschrikking, camouflage en mimicry.

Hans Geuze, emeritus-hoogleraar celbiologie en fervent vogelaar, geeft tijdens de WNA-lezing op 23 februari een PowerPointpresentatie waarin hij al deze aspecten illustreert.

Als wildlife-artist schetst en schildert Hans Geuze vogels (en vlinders), al van kind af aan. Hij laat zich daarbij inspireren door het licht, kleuren en patronen. Zijn favoriete schildertechniek is aquarelleren. Geuze is een van de oprichters van Artist for Nature Foundation (ANF), een internationale groep van meer dan 100 schilders en beeldhouwers die zich laten inspireren door de natuur in de breedste zin van het woord. Doel van het ANF is de aandacht te vestigen van het publiek en overheden op bedreigde natuurgebieden in binnen- en buitenland door het organiseren van artistieke workshops, tentoonstellingen, persconferenties, en door het uitgeven van kunstboeken.

De lezingavond bestaat uit twee delen: voor de pauze het verhaal van Hans Geuze over het ontstaan en de functie van kleuren en patronen bij vogels, na de pauze een fotoreportage van Hans van Zummeren van Vogelwacht Utrecht afdeling Amersfoort met (nog meer) voorbeelden van kleuren en patronen in de vogelwereld.

Online te volgen : Natuurlezing | Kleuren en patronen bij vogels.
Let op: Vragen stellen kan alleen live in Het Groene Huis

 

Toegang is gratis; max. 80 personen.

Gegevens

Datum:
27 februari 2024
Tijd:
20:00 - 22:00
Site:
https://hetgroenehuisamersfoort.nl/agenda/natuurlezing-kleuren-en-patronen-bij-vogels

Locatie

Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
Amersfoort, 3822 NA
+ Google Maps