Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wandeling ‘Waar is de lente?’ in De Schammer

5 maart 2023 - 13:30 - 15:30

Het voorjaar hangt in de lucht. En waar kun je het voorjaar beter ervaren dan in de vrije natuur, dan in natuurgebied De Schammer?

Wij willen je de natuur laten ervaren door erover te vertellen, maar vooral door er met onze zintuigen van te genieten. We ruiken de frisse geuren, we zien planten, dieren en insecten, we voelen aan blad en schors, we horen de stilte en de geluiden in het gebied. En wie weet valt er ook nog wel wat te proeven.

Onze gidsen nemen je graag mee terug in de geschiedenis van dit unieke gebied.

Dit gebied, gelegen langs de A28, is in eigendom en beheer van Utrechts Landschap.

In 2010 lagen hier nog maisvelden en weidegronden. Daarna werd het omgevormd tot een natuur-, recreatie- en wateroverloopgebied met poelen en waterpartijen.  De voedselrijke bovenlaag werd afgegraven, zodat de grond verder kon verschralen. Hierdoor kregen planten, zoals orchideeën, Spaanse ruiter en Blauwe knoop, volop de kans  om te groeien en te bloeien. In de poelen groeit Pijlkruid, Bitterzoet en Moeras-vergeet-mij-nietje. Deze bloemenzee trekt veel insecten aan, die op hun beurt weer aanlokkelijk zijn voor vogels. Reeën hebben de Schammer inmiddels ook gevonden, maar ook rovers zoals vossen en bunzings zijn gesignaleerd. Voor vogelliefhebbers is er een kijkscherm dat uitzicht biedt op een moeras met talrijke watervogels en op de oeverzwaluwwand.

Niet alleen voor natuurliefhebbers is het een prachtig gebied, maar ook de recreant komt  hier volop aan zijn trekken,  want er zijn  wandelpaden, fietspaden en  bovendien is natuurgebied De Schammer goed toegankelijk voor rolstoelergebruikers. Echter tijdens wandeling komen we op gedeelten waar het gebruik niet mogelijk is.  Honden kunnen niet mee.

Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.
Inloop vanaf 13:15 uur.

Gegevens

Datum:
5 maart 2023
Tijd:
13:30 - 15:30