Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop “Bouw je eigen fijnstofmeter”

22 april 2023 - 14:00 - 16:30

€25

Ben jij ook benieuwd naar de luchtkwaliteit in Leusden, Stoutenburg of Achterveld? Bouw dan je eigen fijnstofmeter tijdens deze workshop, en hang hem aan je huis! Deze workshop is zaterdagmiddag 22 april in de Bibliotheek Leusden en is een herhaling van de zeer succesvolle middag in 2022.

Wat ga je doen?

Je gaat je eigen fijnstofmeter in elkaar zetten. Alle benodigde onderdelen voor de fijnstofmeter liggen voor je klaar. Het soldeerwerk, zagen, boren en testen is al voor je gedaan. Het enige wat je hoeft te doen is de sensorkit volgens de instructie-handleiding zelf in elkaar te zetten met een stel handige vingers en een kruiskopschroevendraaier. Tijdens de workshop is er hulp als iets niet lukt.

Als je zelfgebouwde fijnstofmeter klaar is wordt deze meteen getest en kan je hem mee naar huis nemen. Thuis sluit je de fijnstofmeter aan op je eigen WiFi-netwerk, hiervoor krijg je een instructie-handleiding mee. En als dat niet lukt is er hulp beschikbaar via de Werkgroepleden.

Wat heb je nodig?

Zelf meebrengen: 2 kruiskopschroevendraaiers (groot en klein) en een USB-adapter voor stopcontact. Thuis heb je een plekje aan de muur buiten nodig, liefst onder een afdakje of overstekrandje (iets uit de regen), uit de volle middagzon, op 1,5-3 m hoogte en in de nabijheid van een stopcontact (het snoer is 1,5 m) en met goede WiFi-ontvangst.

Vergelijk jouw metingen met een wereldwijd netwerk

Voor de zelfgebouwde fijnstofmeters hebben we een overall account aangemaakt om jouw meetgegevens te koppelen aan diverse internationale databases. Via je eigen WiFi worden jouw metingen via internet naar de diverse internationale databases toegezonden, Dit zijn veelal citizen science-projecten waar mensen wereldwijd fijnstof rondom huis meten. Je kunt al die data in kaarten, grafieken en tabellen ook zelf in zien. Zo vergelijk je jouw metingen niet alleen met de andere meters in Leusden, maar ook met die in Amsterdam of Parijs. Het RIVM haalt de gegevens uit dit netwerk op voor landelijke kaarten. Jouw metingen worden ook meegenomen in het “Leusdens fijnstof-gemiddelde” en we delen onze ervaringen in de Werkgroep Fijnstof, op de website van CML en email-nieuwsbrief.

Kosten en aanmelden

Deze workshop is een samenwerking van De Groene Belevenis en de Werkgroep Fijnstof van CML Milieuorganisatie. Dankzij steun van de gemeente Leusden krijg je korting op de fijnstofmeter en betaal je slechts €25,- als je hem zelf bouwt. Het is ook mogelijk dat je de middag bijwoont maar iemand anders de meter in elkaar zet, in dat geval zijn de kosten € 50,-. Die €25,- extra betaal je contant bij binnenkomst. Het is niet mogelijk de fijnstofmeter op te halen zonder aanwezigheid bij de workshop. Je krijgt de meter in bruikleen, als je hem niet meer gebruikt verzoeken we hem in te leveren zodat hij ergens anders in Leusden geplaatst kan worden. Je kan je voor deze workshop aanmelden via onderstaand link. De basisprijs van €25 euro kan na het invullen van het formulier betaald worden via iDEAL.

Voor vragen over deze workshop kunt u mailen naar [email protected].

>> Aanmeldformulier Workshop “Bouw je eigen fijnstofmeter”

Gegevens

Datum:
22 april 2023
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
€25
Evenement Categorie:
Site:
https://www.degroenebelevenis.nl/aanmeldformulier-workshop-bouw-je-eigen-fijnstofmeter

Locatie

Bibliotheek Leusden
Hamersveldseweg 77
Leusden, 3833GL
+ Google Maps
Telefoon
+31 (0)333034940