Naturehood Maanwijk: met buurtwetenschap de effecten van natuur meten

Nieuwbouwwijk Maanwijk (Leusden Zuid) is een unieke wijk, met meer ruimte voor natuur dan in een gemiddelde nieuwbouwwijk. De vraag is: kun je de effecten hiervan meten? Komen er meer planten en dieren voor in Maanwijk? Is de bodem en het water gezonder dan in andere nieuwbouwwijken?
Om dat te onderzoeken startten Heijmans, Earthwatch Europe en De Groene Belevenis in 2023 gezamenlijk het project ‘Naturehood Maanwijk’. Samen met de Maanwijk-bewoners en andere geïnteresseerden gaan we de wijk beter onderzoeken. Te beginnen met de bodem.

Buurtevenement op zaterdag 1 april

Op zaterdag 1 april is er van 10:00 – 15:00 uur een gezellig buurtevenement bij de Buurtschuur in Maanwijk. Tijdens dit evenement kan iedereen als ‘buurtwetenschapper’ aan de slag. Alleen of samen met je gezin, huisgenoten of buren.
Tussen 10:00 en 12:00 uur kun je langskomen en meedoen op een moment dat het jou past. In een half uurtje voer je een aantal simpele bodemproefjes uit. Daarmee verzamel je gegevens over de bodem; zoals grondsoort, aantallen regenwormen, plantengroei en en hoe snel regenwater wegstroomt. Die data wordt gebruikt om te onderzoeken hoe een nieuwbouwwijk kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mens, dier en milieu.

Naturehood Maanwijk buurtwetenschap
 • Voor wie?
  Iedereen kan meedoen: volwassenen, jongeren en kinderen onder begeleiding. Deelname is gratis. Als je een smartphone met mobiel data-abonnement hebt, is het handig als je vooraf alvast de gratis app Survey123  download. Maar het kan ook zonder.
 • Tijd
  Tussen 10:00 en 15:00 uur kun je langskomen en deelnemen, op een tijdstip dat jou past. De proefjes uitvoeren kost ongeveer een half uur. Er is koffie, thee, limonade en iets lekkers.  Je kunt zoveel proefjes doen als je wilt en waar je wilt: in de binnentuinen, langs de straat of in je eigen tuin
 • Plaats
  Bij de Buurtschuur, in de gemeenschappelijke tuin tussen Hof van Galileo en Hof van Huygens.
Bodemonderzoek Earthwatch

Korte training op donderdag 16 maart

Wil je meer weten over de data die we verzamelen en wat daarmee gebeurt? Of wil jij op 1 april je buurtgenoten helpen met het doen van de bodemproefjes?
Speciaal voor Leusdenaren die wat meer de diepte in willen duiken, is er op donderdag 16 maart van 16:00 tot 17:30 uur een korte training bij De Groene Belevenis in Leusden. Specialisten van Earthwatch Europe vertellen over de succesvolle buurtwetenschap-campagnes in Engeland en wat er met de resultaten van de campagnes wordt gedaan. Ook gaan we alvast praktisch aan de slag met het installeren van de app op je telefoon en het uitvoeren van de bodemproefjes. Zo kun je op 1 april goed voorbereid aan de slag.

 • Voor wie?
  Iedereen die meer wil weten over het Naturehood project of bodemgezondheid en die wil helpen om data te verzamelen. Deelname is gratis.
 • Tijd
  Inloop vanaf 15:30 uur. Het programma start om 16:00 uur en duurt tot 17:30 uur.
 • Plaats
  De Groene Belevenis, Hamersveldseweg 107, 3833 GM Leusden

Film Onder het Maaiveld

Op woensdag 22 maart om 20:00 uur draait de nieuwe film ‘Onder het Maaiveld’ in Theater de Tuin in Leusden. Deze film, van de makers van ‘de Nieuwe Wildernis’, brengt het minuscule bodemleven in beeld, haarscherp gefilmd met de microscoop. Het is een fascinerende film over de onbekende wereld onder onze voeten, die wordt bewoond door bijzondere wezens, die ook nog eens druk met elkaar blijken te communiceren.

In de aanloop naar het Naturehood-buurtevenement biedt Heijmans de mogelijkheid om de film op 22 maart met 50% korting te bekijken. Je betaalt slechts 4 euro voor een kaartje, in plaats van de reguliere prijs van 8 euro.