Bouw je eigen fijnstofmeter

LEUSDEN Komend voorjaar organiseren energiewerkgroep COOL, De Groene Belevenis en de Bibliotheek Leusden een workshop ‘bouw je eigen fijnstofmeter’. Om de workshop goed voor te bereiden worden handige mensen gezocht met technisch inzicht.

Handige vrijwilligers

Wil je meedenken uit welke onderdelen de te bouwen fijnstofmeter moet bestaan? Ben je handig in het solderen van onderdelen op een printplaatje? Help dan mee bij de voorbereidingen. Tijdens de workshop ondersteun je deelnemers bij het in elkaar zetten van de fijnstofmeter en eventueel het aansluiten op het wereldwijde burgermeetnetwerk.
Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich tot 15 januari melden bij info@degroenebelevenis.nl.

Burgerwetenschap

Doel van de workshop is om in Leusden een luchtwachtersinitiatief te starten. In veel andere plaatsen zijn al groepen mensen actief die zelf fijnstofmeters plaatsen om de luchtkwaliteit te meten. Deze vorm van citizen science, oftewel burgerwetenschap, is een actieve manier om meer te weten te komen over de lokale luchtkwaliteit en bij te dragen aan de verbetering.

Meer informatie over de workshop volgt zodra er voldoende mensen zijn om deze technisch inhoudelijk goed voor te bereiden.