Vrijwilliger gezocht voor communicatie IkWilWatt

Vrijwilliger gezocht voor communicatie IkWilWatt

IkWilWatt is het lokale energieloket van de gemeente Leusden, met 12 vrijwillige energiegidsen en 2 energie-adviseurs. Leusdenaren kunnen een huisbezoek aanvragen en krijgen tips, informatie en advies over een comfortabele, energiezuinige en toekomstbestendige woning.

Energieke communicator gezocht

Het energieloket zoekt een vrijwilliger die ondersteunt in de communicatie voor het schrijven van nieuwsberichten en bewonersverhalen, digitale nieuwsbrieven en beheer van social media. Kennis van techniek is fijn maar goede communicatievaardigheden zijn belangrijker. Voor informatie: info@ikwilwatt.nl.

Workshop Wormencompost maken

Workshop Wormencompost maken

Als onderdeel van de campagne ‘Zet je gft in bloei’ worden twee workshops ‘Wormencompost maken’ georganiseerd door de Groene Belevenis samen met de gemeente Leusden. Hierin zien en ervaren deelnemers hoe zij zelf compost kunnen maken met behulp van wormen. Deze maand start de gemeente ook een campagne om aandacht te vragen voor de waarde van gft (groente-, fruit- en tuinafval).

Wormen zijn de beste composteerders die er bestaan. Ze eten bioafval, verteren het en poepen dat weer uit. Die wormenpoep is super vruchtbaar, fijn van structuur en geurloos. Door de bouw van de compostworm, en dan met name zijn ingewanden, verteert hij niet alleen het organisch materiaal maar verrijkt de worm dat ook met nutriënten en micro-organismen. En dat maakt wormenpoep zeer gunstig voor de (moes)tuin. Vandaar dat vermicomposteren -compost maken met behulp van wormen- steeds populairder wordt in Nederland.

Zien en ervaren

Tijdens de workshops op 8 en 10 oktober laten de composteerders van de StadsWormerij uit Amersfoort deelnemers zien en ervaren hoe zij zelf wormencompost kunnen maken. Na uitleg van de theorie gaat men ook praktisch aan de slag met het opbouwen van een compostbak. Na afloop van de workshop hebben deelnemers de basiskennis voor het maken van een compostbak in eigen tuin.

Aanmelden voor wachtlijst

De workshop vindt plaats bij De Groene Belevenis op zaterdag 8 oktober van 10.00 tot 12:30 uur en maandag 10 oktober van 14:00 tot 16:30 uur en kost EUR 2,50. Beide rondes zijn inmiddels volgeboekt, maar er is nog wel de mogelijkheid om je aan te melden voor een plekje op de wachtlijst. De workshop is gericht op volwassenen en ook geschikt om eventueel met anderen te volgen. Met meerdere mensen is het makkelijker om later een gemeenschappelijke vermicompostinstallatie of ‘wormenhotel’ op te zetten en te onderhouden. Het brengt ook verbinding in de buurt, zoals voorbeelden elders laten zien. Je aanmelden voor de wachtlijst kan via dit formulier.

Zet je GFT in bloei

Met de campagne wil de gemeente inwoners stimuleren om gft-afval nog beter te scheiden, de waarde ervan beter te benutten en zo de circulariteit te verhogen. Bijvoorbeeld door zelf wormencompost te maken, of door oesterzwammen te kweken op koffiedik. Op de campagnewebsite Afval van Utrecht staat meer informatie en kunnen Leusdenaren binnenkort gratis containerstickers aanvragen om hun gft-container te pimpen. Op 23 september wordt er zelfs een officieel Wormenhotel geopend in de wijk Rossenberg. Meer informatie vind je hier.

17 september: World Cleanup Day Leusden

‘Samen aan de slag tegen zwerfafval’

Tijdens de World Cleanup Day geven inwoners van ruim 180 landen de planeet wereldwijd een grote schoonmaakbeurt. Het doel is om samen zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Ook in Leusden kan men samen aan de slag.

Opgeruimd Leusden organiseert, samen met DowntownLeusden en Leusden Natuurlijk! (voorheen het VVV), op zaterdag 17 september weer een opruimochtend voor alle inwoners, jong en oud, om Leusden gezamenlijk te ontdoen van zwerfafval. Tussen 09.00 en 12.00 uur kunnen deelnemers veiligheidshesjes, vuilniszakken en afvalgrijpers afhalen bij het startpunt, de winkel van Leusden Natuurlijk! op ’t Erf in De Hamershof (bij gemeentehuis).

Lopen en iets lekkers

Deelnemers ontvangen een bepaalde route of lopen een rondje op eigen initiatief door het winkelcentrum, het buitengebied of de eigen wijk. Voor iedereen die meedoet is er koffie of thee en een ijsje van Lekkerman Noten & Zoetwaren.

Inleveren zwerfafval

De organisatoren hopen dat zoveel mogelijk mensen in de week voorafgaand aan World Cleanup Day ook al zwerfafval rapen. Op zaterdagochtend 17 september kan men het zwerfafval inleveren op De Hamershof, ter hoogte van Leusden Natuurlijk! Zo wordt zichtbaar hoeveel zwerfafval er in Leusden ligt en door dorpsgenoten wordt opgeruimd. Het is ook een mooi moment om andere Opgeruimde Leusdenaren te ontmoeten.

HelemaalGroen-App

Iedereen die zwerfafval raapt in Leusden kan de App HelemaalGroen installeren op de telefoon. Deze app registreert het zwerfafvalrondje, zodat voor deelnemers inzichtelijk is welke gebieden recent zijn schoongemaakt. Op de actiedag wordt het zwerfafval afgevoerd door Florijn, het bedrijf dat in Leusden de openbare ruimte onderhoudt. Bij voorkeur digitaal aanmelden voor deze activiteit via opgeruimdleusden.nl.

Houd je tuin lekker groen

Houd je tuin lekker groen

De zomer is droog dit jaar, met een oplopend watertekort. Gemiddeld gebruikt een persoon in Nederland dagelijks 120 liter water. In Nederland wordt geen onderscheid gemaakt tussen spoelwater en drinkwater. Tijdens hitteperioden loopt het verbruik van drinkwater op met meer dan 20%. Een sproeibeurt van een kwartier kost zo’n honderd liter water. Wees daarom wijs met water. Hieronder volgen vijf tips van De Groene Belevenis om de tuin groen te houden en toch zuinig te zijn met drinkwater.

Sproei slim

Een drogere periode is niet verkeerd voor veel planten. Het stimuleert wortelgroei en gras wordt vanzelf weer groen na een paar regenbuien. Het is beter om alleen de planten water te geven die het echt nodig hebben, gebruik hiervoor het liefst een gieter. Toch sproeien? Dan alleen vroeg in de ochtend of ‘s avonds wanneer het is afgekoeld, zodat het water de tijd heeft om in de bodem te trekken. Sproei niet midden op de dag want dan verdampt het water meteen weer.

Hergebruik water

Meestal duurt het lang voordat warm water uit de kraan of douche komt. Vang het eerste water op in een emmer of teil voor hergebruik. Ook water dat gebruikt is voor het wassen van groenten, of water uit de condensdroger is geschikt om planten water te geven. Water uit een speelbadje of zwembad kan eveneens prima uitgegoten worden in borders en over gras, mits het vrij is van zeep en chemicaliën.

Afkoppeling regenpijp

In Nederland belandt veel regenwater in het riool. Bij zomerse stortbuien ontstaat vaak overbelasting van het riool. Afkoppeling van de regenpijp biedt uitkomst. Laat bijvoorbeeld de regenpijp via een gootje uitlopen in de tuin, zo blijft het grondwater op peil en de tuin een stuk vochtiger. De regenpijp kan uitstromen in een wadi, een met grind of zand gevulde kuil of greppel die water vasthoudt en teruggeeft aan de bodem. De regenpijp kan ook aan een regenton worden gekoppeld, waarbij de overstort van de regenton kan uitlopen in de tuin. Zo wordt regenwater maximaal lokaal vastgehouden.

Bedek de bodem

Bodem die op een natuurlijke manier is bedekt blijft vochtiger. Grond in borders kan beschermd worden tegen uitdroging door compost, houtsnippers of cacaodoppen te strooien. Laat in de herfst bladeren liggen en kies voor makkelijke bodembedekkers die het jaar rond voor bescherming zorgen.

Tegels wippen

Een betegelde tuin is aanzienlijk warmer dan een groene tuin en bestrating houdt geen regenwater vast. Waar bestrating nodig is kan gekozen worden voor waterdoorlatende tegels, grind of klinkers met een brede voeg. Zo vindt het water zijn weg en vormen zich geen plassen in de tuin.

vleermuis

Natuurvriendelijk isoleren

'vleermuizen en vogels preventief laten verhuizen'

Goede woningisolatie staat steeds hoger op de agenda van menig huiseigenaar. De energietransitie is gaande, maar door ontwikkelingen op globaal niveau rijzen de energiekosten, met name de gasprijs, de pan uit. Het overgrote deel van de woningen wordt nog steeds met gas verwarmd. Door een woning beter te isoleren daalt het energieverbruik, en daarmee de energierekening. Bovendien wordt door isolatie het wooncomfort verhoogd.

Helaas worden bij de uitvoering van isolatiewerkzaamheden regelmatig vogels of vleermuizen gedood. Om dit tegen te gaan heeft de Provincie Utrecht samen met isolatiespecialisten een oplossing ontwikkeld om op natuurvriendelijke wijze woningen te kunnen isoleren. Hieronder wordt deze nieuwe mogelijkheid nader toegelicht.

Preventief verhuizen

Het isolatiebedrijf geeft voorafgaand aan de werkzaamheden vogels en vleermuizen de kans om te vertrekken. Alle openingen in de muur of het dak waar vogels en vleermuizen door naar binnen gaan worden ‘eenrichtingverkeer’. De dieren kunnen hierbij wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen vliegen. Natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door, als de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn.

Het isolatiebedrijf houdt rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen. Onderdeel van natuurvriendelijk isoleren is het uitsparen van kleine openingen in de spouw voor vleermuizen en vogels of plaatsing van vleermuis- en/of nestkasten.

Melding

Omdat voor het isoleren van woningen met vogels of vleermuizen (vaak) ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig is, meldt het isolatiebedrijf uw woning aan als onderdeel van de ontheffing die de gemeente voor al haar inwoners heeft gekregen.

Klimaat in de tuin

Klimaat in de tuin

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Hitte, droogte en extreme hoosbuien komen steeds vaker voor. Deze hoosbuien kunnen flink wateroverlast veroorzaken. Tijdens een lange periode van droogte kan er een tekort aan grondwater ontstaan. Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden op de plek waar het valt, namelijk in de bodem. Hierdoor stroomt het water niet onnodig naar de rioolput. Gemeenten nemen al maatregelen in de openbare ruimte. Maar ook de hulp van tuinbezitters is nodig.

Groene tuin

Tuinbezitters kunnen in hun eigen tuin droogte, hitte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Groene tuinen bieden verkoeling in de zomer, zorgen dat het water beter de bodem in zakt en vergroten het leefgebied van veel vogels, insecten en andere (bodem) dieren. Inspiratie en tips voor een groene tuin zijn bijvoorbeeld te vinden bij de Bijen- en Vlindertuin in Leusden of bij Het Groene Huis in Amersfoort

Regenton

Een regenton in de tuin zorgt voor een voorraad water wanneer het even niet regent. Het is belangrijk om de regenton in de schaduw te plaatsen, dan blijft het water helder en fris. En een deksel op de ton voorkomt muggenoverlast. Met een overloopbuisje is de regenton makkelijk te koppelen aan de regenpijp. Door de regenpijp daarna onderaan af te zagen, stroomt overtollig water in de tuin en niet alsnog in het riool.

Kijk hier voor meer tips.

Fijnstofmeters in Leusden

Fijnstofmeters in Leusden

'Meten is weten: Leusdenaren leveren gegevens'

LEUSDEN Hoe schoon is de lucht in jouw straat? Workshopdeelnemers van ‘Bouw je eigen fijnstofmeter’ krijgen daar de komende maanden antwoord op. Tijdens de workshop op 23 april stelden 17 deelnemers uit losse onderdelen hun eigen meter samen. Vanaf nu gaan ze zelf de luchtkwaliteit meten en bijdragen aan de dataverzameling. Elke 2-3 minuten worden de meetgegevens voor fijnstof, temperatuur, luchtdruk en relatieve vochtigheid, naar centrale servers van verschillende meetcommunities verstuurd.

Wat is fijnstof?

Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine onzichtbare deeltjes die in de lucht zweven. Bronnen zijn onder andere transport, industrie, veehouderij en houtstook. Circa 75% van de totale hoeveelheid fijnstof is het gevolg van menselijk handelen. De rest ontstaat uit de natuur zelf; zand, bodemstof, vulkanische as en zelfs zeezout brengen fijnstof in de lucht.

Werkgroep

De werkgroep Leusden bereidde de middag goed voor. Andere zelfbouw workshops werkten met losse kabels. In Leusden werd een printplaat met connectoren voorbereid, zodat de montage vlot verliep. De deelnemers ontvingen een tas met alle benodigde onderdelen en een duidelijke handleiding.

Burgerwetenschap

Citizen science, ‘burgerwetenschap’, is onderzoek door burgers of niet-professionele wetenschappers. Zij doen tellingen, melden waarnemingen of analyseren online foto’s. Ook fijnstofmetingen door inwoners valt hieronder. Marita Voogt (Stoutenburg) werkt bij het RIVM-programma Samen Meten en hield een presentatie over burgernetwerken die aan de slag willen met het meten van luchtkwaliteit. Zo werd het deelnemers duidelijk hoe zij bijdragen aan het vergaren van kennis en informatie. De Leusdense fijnstofmeters leveren hun data onder andere aan de internationale Sensor Community. Hun website toont een kaart waarop alle aangemelde sensor-gegevens wereldwijd worden gepresenteerd. Alle data zijn in te zien via samenmetenaanluchtkwaliteit.nl en sensor.community/nl.

Vervolg in najaar

De workshop werd georganiseerd door CML werkgroep COOL, De Groene Belevenis en de Bibliotheek Leusden en kwam tot stand met een financiële bijdrage van de gemeente. In het najaar wordt een vervolg georganiseerd over de meetresultaten.

Leusden zwerfafvalvrij met wat lekkers erbij

Leusden zwerfafvalvrij met wat lekkers erbij

LEUSDEN De Landelijke Opschoondag is voor Opgeruimd Leusden aanleiding komende zaterdag weer een zwerfafvalochtend te organiseren. Inwoners maken samen Leusden zwerfafvalvrij, in de eigen straat of het buitengebied. Iedereen is welkom, kinderen onder begeleiding van een volwassene. Prikkers, handschoenen en afvalzakken zijn te leen op zaterdag 19 maart tussen 9.00 en 12.00 uur bij De Groene Belevenis, Hamersveldseweg 107.

Koffiekar Mangiape en bingo

Kinderen kunnen het gevonden zwerfafval op een bingokaart afstrepen en de kaart inleveren, eventueel met het gevonden zwerfafval. Er is na afloop een traktatie. Tot 13.00 uur wordt koffie en thee aangeboden met lekkers van Koffiekar Mangiape (Biezenkamp). Aanmelden voor 19 maart is niet verplicht maar wel handig en kan via opgeruimdleusden.nl. De bingokaart vind je hier.

Bouw je eigen fijnstofmeter

Bouw je eigen fijnstofmeter

LEUSDEN Leusdenaren die fijnstof willen meten kunnen zelf een meter bouwen tijdens een workshop op zaterdagmiddag 23 april. Alle benodigde onderdelen liggen klaar, deze worden onder begeleiding door deelnemers zelf in elkaar gezet. Daarna wordt de fijnstofmeter aangemeld op het wifinetwerk thuis en buiten aan de gevel van de woning opgehangen. Men krijgt de meter in bruikleen, als hij niet meer wordt gebruikt dan wordt verzocht hem in te leveren zodat hij ergens anders geplaatst kan worden

Wereldwijd netwerk

Metingen worden niet alleen vergeleken met andere meters in Leusden, Achterveld of Stoutenburg, maar ook gekoppeld aan een wereldwijd meetnetwerk. Deelnemers wordt gevraagd mee te doen aan een aantal vervolgbijeenkomsten, om ervaringen te delen en uitleg te krijgen over de metingen die zijn gedaan

Informatie en aanmelding

De workshop is op zaterdagmiddag 23 april van 14.00u -16.30u in de Bibliotheek Leusden, alleen voor volwassenen en inwoner van Leusden. De gemeente Leusden geeft een korting op de fijnstofmeter, deelnemers betalen slechts 25 euro. Aanmelden en betalen gaat via de website van Bibliotheek Eemland. Met aanmelden geef je toestemming om de meter aan het wereldwijde netwerk te koppelen. De workshop is een samenwerking tussen De Bibliotheek Leusden, De Groene Belevenis en Energiewerkgroep COOL van CML Milieuorganisatie. Vragen via info@degroenebelevenis.nl.

Plant een boom in je buurt

Plant een boom in je buurt

LEUSDEN Ter gelegenheid van Nationale Boomfeestdag 2022 kan iedereen een plek in Leusden voor een nieuwe boom aanmelden. Gemeente Leusden, De Groene Belevenis en Sight Landscaping zoeken locaties om Leusden nog groener te maken.

Beter met bomen

Bomen beperken wateroverlast, leggen fijnstof en CO2 vast, zijn goed voor de biodiversiteit en brengen verkoeling. Bewoners, scholen, buurt- en sportverenigingen, zorginstellingen en welzijnsorganisaties kennen hun eigen omgeving het best. Zij weten bijvoorbeeld een braakliggend veldje, een ‘grijs’ (school)plein of vergeten hoekje dat kan worden opgesierd met een mooie (fruit- of noten)boom.

Voorwaarden

Check op onzebuitenruimte.nl of het aan de voorwaarden voldoet en stem het af met omwonenden. Mail de aanvraag uiterlijk 21 februari naar bomen@leusden.nl. De gemeente Leusden en Sight Landscaping bepalen of de boom daadwerkelijk wordt geplant.