Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Natuurlezing: Kleine marters

1 november 2022 - 20:00 - 22:00

Het kleinste roofzoogdier ter wereld komt gewoon in Nederland voor. Het is de wezel. Met een lengte van maximaal 23 cm lijkt het dier wel wat op een slanke muis. In de volksmond wordt de wezel dan ook de muishond genoemd, of de ‘rennende sigaar’. Bioloog Edo van Uchelen is enorm gefascineerd door deze en andere kleine marters en schreef er een boek over. Op de lezing van de WNA komt hij er ook boeiend over vertellen. Een actueel onderwerp nu steeds duidelijker wordt dat het niet zo goed gaat met deze kleine roofdieren. Een reden waarom steeds meer provincies ze op de lijst van beschermde dieren zetten.

Kleine roofdieren
Officieel worden bunzing, hermelijn en wezel gerekend tot de kleine marterachtigen. Ze zijn flink kleiner dan bijvoorbeeld de steenmarter en de boommarter. Laat staan soorten als de otter en de das, die ook tot deze ‘familie’ behoren. Van Uchelen heeft het liever over ‘kleine roofdieren’. Vooral omdat veel mensen bij het woord ‘marter’ denken aan de steenmarter. Dat is een soort die op veel plekken in Nederland als een plaagdier wordt gezien. Steenmarters kunnen behoorlijke schade aanrichten aan auto’s, doordat ze knagen aan kabels in de motorruimte. Of in huizen, waar ze ook voor stank en schade kunnen zorgen.

De lezing wordt georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.
De lezing is ook online te volgen via https://us06web.zoom.us/j/83542509394. Vragen stellen kan echter alleen live in Het Groene Huis.

Foto: Hermelijn in Arkemheen (Hans van Zummeren)

Aanmelden:

NIET nodig. Maar kom op tijd. (max. 80 bezoekers) en voor de goede orde: er is geen pin-apparaat in Het Groene Huis, dus wil je koffie of thee, neem dan (gepast) cash geld mee. Koffie en thee kosten €1,00.

Gegevens

Datum:
1 november 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Site:
https://www.hetgroenehuisamersfoort.nl/agenda/natuurlezing-kleine-marters

Locatie

Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
Amersfoort, 3822 NA
+ Google Maps