Worteltuin grote aanwinst

‘Herstel contact ouder/kind van bijzonder belang’

Sinds kort beschikt De Groene Belevenis ook over een ‘Worteltuin’ in de Struintuin. In deze natuurlijke omgeving krijgen kinderen die niet thuis wonen gelegenheid om op een ontspannen manier het contact met hun ouders te verbeteren of te herstellen.

Eigenzinnig Kind en Kiwanis

Onder het motto ‘serving the children of the world’ draagt Kiwanis bij aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Tijdens de coronaperiode werd dankzij steun van Kiwanis Leusden de Struintuin ingezet om een groep kinderen van Eigenzinnig Kind (gespecialiseerde organisatie voor ambulante hulpverlening op maat) een veilige setting te bieden die hen tot rust laat komen en die hen zich laat verbinden met de natuur. Opvallend voor de hulpverleners was “om te zien hoe krachtig buitenzijn positief werkt op het menselijk welzijn.”

Groen doet Goed en Worteltuin

Ook in het kader van Groen doet Goed, een programma van de provincie Utrecht, wordt gericht gewerkt aan het welzijn van kinderen. Petra de Booij: “We wilden dit positieve resultaat verder uitwerken en dat leidde naar Stichting Wortel. Nu hebben we ook een Worteltuin in Leusden, een zeer waardevolle aanwinst! Een grote tuin om met je ouder(s) lekker te ‘zijn’ en je eigen gang te gaan.” Er is ook een schuilhut en toilet aanwezig.

Veerkracht en herstel

Wanneer de band tussen ouder en kind verstoord wordt, zorgt dat bij het kind voor een traumatische ervaring. Nieuwe en positieve ervaringen kunnen, vooral wanneer deze samen met voor het kind belangrijke volwassenen worden opgedaan, bijdragen aan versterking van de veerkracht en herstel van de onderlinge familieband. “Je kunt in de Worteltuin even uit contact zijn, maar toch bij elkaar in de buurt. Op een natuurlijk moment komt dat contact dan weer,” licht De Booij toe.

Informatie en reservering

Op zaterdag, zondag en doordeweekse middagen wordt de tuin, in de daluren, gratis opengesteld voor Stichting Wortel. De Worteltuin kan op verzoek van ouder of begeleider worden gereserveerd, zodat er geen andere bezoekers aanwezig zijn; op afstand kan de beheerder bereikbaar blijven. Tijdens de schoolvakanties is er ook ruimte op bepaalde ochtenden. Petra de Booij geeft graag informatie over de mogelijkheden en reservering van de tuin (033-3034940). Zie ook stichtingwortel.nl/worteltuin/leusden.

Struintuin nu officieel ook Worteltuin

Struintuin nu officieel ook Worteltuin

Onze Struintuin is vanaf 24 mei ook een officiële worteltuin! Jeugdzorginstanties kunnen de worteltuin gebruiken als plek om ontmoetingen tussen kinderen en jongeren en hun ouders / verzorgers te organiseren (de zgn. “wortels”). Bijvoorbeeld een al dan niet begeleide bezoekregeling of therapeutisch gesprek. Want belangrijke gesprekken voer je soms beter op een groene plek dan op een kamertje in een kantoorpand! De 11 worteltuinen in Nederland zijn een initiatief van Stichting Wortel. Deze stichting zet zich in voor natuurlijke ontmoetingsplekken voor kinderen en hun ouders, in situaties waar het contact niet vanzelfsprekend is.

We zijn trots om nu ook een worteltuin te zijn en plek te mogen bieden aan deze ontmoetingen. We zijn ervan overtuigd dat een natuurlijke omgeving helpend kan zijn in het bouwen of herstellen van belangrijke ‘roots’. Lees meer op de website van Stichting Wortel.

Buitencursus Alles-is-Chi

Buitencursus Alles-is-Chi

LEUSDEN Leer buiten, in de Struintuin, Zhineng Qigong (spreek uit als tsjieneng tsjiekhong) beoefenen, een Chinese bewegingsleer gebaseerd op eeuwenoude tradities. Het betekent ‘werken met intelligente levensenergie’. De bewegingen die je maakt bevorderen je gezondheid.

Alles is energie

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde heeft het lichaam een uitgebreid stelsel van meridianen, vaten en kanalen die het lichaam van energie (Qi of Chi) voorzien. Bij Qigong is het de bedoeling die energiebanen vrij te maken daarmee je gezondheid, te vergroten. Daarom leren deelnemers de beoefening te doen ‘met een helder hoofd’ door gedachten en aandacht bewust te sturen, focus te houden om zodoende mentaal en emotioneel weer (meer) in balans te raken.

Alles-is-Chi

Alles-is-Chi is dit jaar opgericht door Wienke Konink. Zij laat anderen graag kennismaken met Zhineng Qigong. Het is haar hartenwens om de lessen buiten te geven en de Struintuin is daarvoor een uitgelezen locatie. Alles-is-Chi start op 9 januari met cursussen op zondagochtend in de Struintuin. In de beginnerscursus van 12 lessen worden de level I gongs (oefenmethodes) aangeleerd, en wordt geoefend vanuit de speciale Qigongfocus. Hierna kan worden doorgestroomd naar de vervolgcursus.

Qigong in de Struintuin

De rust en ruimte in de natuur maken de buitenlessen extra fijn. Het is leuk en verbindend om in een groep Qigong te beoefenen en na afloop thee/koffie te drinken. In de vervolgcursus komen zowel level I als level II gongs aan bod. Het verdiepende accent ligt op de stilte binnen jezelf en je verbinding met de Qi. Hoe beter dat gaat, hoe meer Qi je krijgt, hoe beter het stroomt. En dat vind je terug in je vitaliteit. Behalve de nodige uitleg, vindt Zhineng Qigong zoveel mogelijk in stilte plaats. Een leskaart per serie van 12 lessen kost 123,75 euro / los 12,00 euro. „Zhineng Qigong is niet zweverig, ook al denken veel mensen dat wel. We liggen ook niet op een matje,” legt Wienke uit, „Je leert je ontspannen met je voeten in de klei.”

Opgeven voor cursussen ‘Alles-is-Chi in de Struintuin’ via www.Alles-is-Chi.nl.

Openingsfeestje vuurplaats Struintuin

Openingsfeestje vuurplaats Struintuin

LEUSDEN In de Struintuin bij De Groene Belevenis is in de herfstvakantie de vernieuwde vuurplaats feestelijk geopend en in gebruik genomen.

Woensdag 20 oktober was het alweer de laatste open speelmiddag van 2021 in de Struintuin. Deze middag was het extra feest vanwege de opening van de vernieuwde vuurplaats.

Dankzij een gift van Stichting de Boom is de overkapping van de vuurplaats volledig vernieuwd. Na een toespraak van Harry Settels (voorzitter van het bestuur van De Groene Belevenis) knipten alle jonge bezoekers samen met mevrouw Mönking (Stichting De Boom), het rode lint door. Na het officiële gedeelte was het tijd voor een warme kop chocolademelk en uiteraard -zelf gesmolten boven het vuur- marshmallows! De kinderen konden ook weer lekker struinen.

Winactie: picknick voor twee in de Struintuin

Winactie: picknick voor twee in de Struintuin

LEUSDEN Om te vieren dat De Groene Belevenis binnenkort haar nieuwe website lanceert is er een leuke winactie voor een (coronaproof) picknick voor twee personen in de Struintuin, verzorgd door Versbakkerij Leusden. Winnen? Volg ons op de sociale mediakanalen.

Activiteiten

Ook bij De Groene Belevenis, natuur- en duurzaamheidscentrum in Leusden, is het iedere keer weer zoeken naar nieuwe mogelijkheden, want maatregelen van de lockdown zijn van invloed op iedereen. Hoewel de lessen en de activiteiten vaak niet door konden gaan, zijn er wel volop leskisten uitgeleend en wordt binnenkort weer gestart met het geven van moestuinlessen aan Basisschool Het Kompas en GBS Het Christal. Ook zijn de vrijwilligers in de Struintuin flink aan de slag om klaar te zijn voor komend seizoen

Picknick winnen?

Ondertussen is ook gekeken naar de vindbaarheid van De Groene Belevenis. Er wordt gewerkt aan een betere zichtbaarheid vanaf de Hamersveldseweg, maar ook wordt een nieuwe website gelanceerd en is de toepassing van social media sterk verbeterd. Houd de socials in gaten en maak kans op een picknick!