Bodemdierendagen

Elk jaar rond Dierendag gaan overal in het land mensen op bodemdierensafari tijdens de Bodemdierendagen. In de eigen tuin, het park of op het schoolplein onderzoeken deelnemers hoe het ter plaatse staat met het bodemleven.

Ook onder de grond leven namelijk miljoenen kleine beestjes die belangrijk werk doen: zij zetten dood materiaal zoals bladeren en takken om in voedingsstoffen voor planten. Daarmee dragen ze bij aan zuivering van water en afvoer van overvloedige regen.

Citizens science

De Bodemdierendagen worden georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie. Via dit ‘citizens science’ project delen gewone burgers data. Zo ontstaat een beter totaalbeeld van ontwikkelingen in de bodemecologie en raken steeds meer mensen bekend met het belang van het bodemleven. Deelnemen kan individueel of met een groep. Met een zoekkaart gaan deelnemers op zoek naar 10 diergroepen, waaronder wormen, slakken en spinnen. De gratis app Obsidentify kan ook helpen om soorten makkelijker te herkennen.

Waarnemingen kunnen digitaal via bodemdierendagen.nl worden ingevoerd van 23 september tot en met 5 oktober. Daarop volgt een e-mail met een rapportcijfer over de onderzochte bodem. Voor scholen en organisaties is er een gratis ‘Doe mee pakket’ en lesmateriaal. Info: bodemdierendagen.nl