Workshop Wormencompost maken

Als onderdeel van de campagne ‘Zet je gft in bloei’ worden twee workshops ‘Wormencompost maken’ georganiseerd door de Groene Belevenis samen met de gemeente Leusden. Hierin zien en ervaren deelnemers hoe zij zelf compost kunnen maken met behulp van wormen. Deze maand start de gemeente ook een campagne om aandacht te vragen voor de waarde van gft (groente-, fruit- en tuinafval).

Wormen zijn de beste composteerders die er bestaan. Ze eten bioafval, verteren het en poepen dat weer uit. Die wormenpoep is super vruchtbaar, fijn van structuur en geurloos. Door de bouw van de compostworm, en dan met name zijn ingewanden, verteert hij niet alleen het organisch materiaal maar verrijkt de worm dat ook met nutriënten en micro-organismen. En dat maakt wormenpoep zeer gunstig voor de (moes)tuin. Vandaar dat vermicomposteren -compost maken met behulp van wormen- steeds populairder wordt in Nederland.

Zien en ervaren

Tijdens de workshops op 8 en 10 oktober laten de composteerders van de StadsWormerij uit Amersfoort deelnemers zien en ervaren hoe zij zelf wormencompost kunnen maken. Na uitleg van de theorie gaat men ook praktisch aan de slag met het opbouwen van een compostbak. Na afloop van de workshop hebben deelnemers de basiskennis voor het maken van een compostbak in eigen tuin.

Aanmelden voor wachtlijst

De workshop vindt plaats bij De Groene Belevenis op zaterdag 8 oktober van 10.00 tot 12:30 uur en maandag 10 oktober van 14:00 tot 16:30 uur en kost EUR 2,50. Beide rondes zijn inmiddels volgeboekt, maar er is nog wel de mogelijkheid om je aan te melden voor een plekje op de wachtlijst. De workshop is gericht op volwassenen en ook geschikt om eventueel met anderen te volgen. Met meerdere mensen is het makkelijker om later een gemeenschappelijke vermicompostinstallatie of ‘wormenhotel’ op te zetten en te onderhouden. Het brengt ook verbinding in de buurt, zoals voorbeelden elders laten zien. Je aanmelden voor de wachtlijst kan via dit formulier.

Zet je GFT in bloei

Met de campagne wil de gemeente inwoners stimuleren om gft-afval nog beter te scheiden, de waarde ervan beter te benutten en zo de circulariteit te verhogen. Bijvoorbeeld door zelf wormencompost te maken, of door oesterzwammen te kweken op koffiedik. Op de campagnewebsite Afval van Utrecht staat meer informatie en kunnen Leusdenaren binnenkort gratis containerstickers aanvragen om hun gft-container te pimpen. Op 23 september wordt er zelfs een officieel Wormenhotel geopend in de wijk Rossenberg. Meer informatie vind je hier.