Buitenspelen in de Buitenweek

Buitenspelen is leuk, gezond én belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Van 9 t/m 16 juni 2023 organiseert De Groene Belevenis samen met verschillende Leusdense organisaties daarom de Buitenweek. In deze week zijn er allerlei leuke buitenactiviteiten voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Programma Buitenweek

Tijdens de Buitenweek is er van alles buiten te beleven. Zo kun je met het gezin waterdiertjes gaan zoeken in het natuurgebied de Schoolsteegbosjes, zaadbommen maken bij kinderopvang De Wiebelwagen, het blote voetenpad lopen bij kinderopvang Humankind of op ontdekkingstocht in de Vlinder- en bijentuin. Op de nationale Buitenspeeldag kun je meedoen met de voorronde van het NK stoepranden met SportXperience en oud Hollandse spelletjes met een natuurtwist spelen in de Struintuin.

De activiteiten zijn ingedeeld naar leeftijdscategorie. Veel activiteiten zijn gratis, voor sommige geldt een kleine bijdrage. Meer informatie en mogelijkheden voor aanmelden vind je hier.

Buitenspeelkaart

Naast de Buitenweek-activiteiten ontwikkelde De Groene Belevenis ook een Buitenspeelkaart voor de gemeente Leusden. Hierop vind je alle groene speelplekken in Leusden, Achterveld en Stoutenburg, met tips voor leuke buitenavonturen. De Buitenspeelkaart vind je op deze pagina.

Buitenspelen belangrijk

Buitenspelen is gezond en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Maar tegenwoordig brengen kinderen steeds meer tijd door op scherm. Met financiële steun vanuit het programma Groen doet Goed nam De Groene Belevenis daarom het initiatief voor de Buitenweek, samen met Leusden in Beweging, Leusden Fit, Humankind, SKA en De Wiebelwagen. Ook SportXperience, Teamcraft, stichting De Boom en de Vlindertuin doen mee en de Buurtsportcoaches zorgen voor begeleiding van meerdere activiteiten.

In juni staat buitenspelen ook op de agenda van de jeugdgemeenteraad van Leusden. De jeugdleden buigen zich over de vraag hoe buitenspelen meer gestimuleerd kan worden en brengen een advies uit aan de volwassenen raad, die hier serieus naar gaat kijken.