Zonnestroom groeit hard in Leusden

Het aantal en vermogen van zonnepanelen stijgt in rap tempo. Al 4.000 woningen (1 op 3) en 200 daken van scholen, kantoren en (agrarische) bedrijven hebben zonnepanelen.

Het CBS houdt jaarlijks de gegevens bij over energiegebruik en productie van duurzame energie. De Leusdense zonnepanelen produceren samen genoeg zonnestroom voor 7.000 huishoudens, voldoende voor circa 50% van alle inwoners (laatste jaar nog niet verwerkt). De actuele stand van Leusden is te volgen via de DEEL-zonnedakenteller op deel-energie.nl/zonnedakenteller

Collectieve zonnedaken

Wie geen zonnepanelen (meer) op zijn dak kan leggen, kan via Energiecoöperatie DEEL (Duurzame Energie voor Elke Leusdenaar) meedoen aan de actie voor een collectief groot dak. In juni worden het 3e en 4e collectieve zonnedak opgeleverd, in samenwerking met Vallei Horstee, aan de Ruifweg en de Stoutenburgerlaan. Op deze daken komen in totaal 400 zonnepanelen, 43 huishoudens doen hieraan mee. Dit project heeft ook een sociale component want de Voedselbank ontvangt de jaarlijkse opbrengst van 9 panelen. Wegens de grote vraag start deze zomer de inschrijving voor 2 nieuwe collectieve zonnedaken. Meer info op www.deel-energie.nl.

Inloopspreekuur energie

Wil je meer weten over energiezuinig wonen of bovenstaande projecten? Hiervoor kun je terecht op de inloopspreekuren in de bibliotheek Leusden. Eerstvolgende zijn zaterdag 24 juni en 1 juli van 11-12u. en na het zomerreces vanaf zaterdag 31 augustus. Energiegidsen van het Leusdense energieloket IkWilWatt beantwoorden vragen en geven informatie over isoleren, zonnepanelen en warmtepompen en tips om energie te besparen. Regelmatig zijn er ook mensen van DEEL en energiewerkgroep COOL aanwezig. Meer informatie vind je op de website van IkWilWatt.nl.