Je huis isoleren heeft veel voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Maar er is ook een nadeel. Door ondeskundig aangebrachte isolatie verliezen vleermuizen en andere beschermde dieren die in de spouw wonen hun woonplek.

Vleermuizen zijn als nachtdieren min of meer onzichtbaar, maar ze zijn er wel! Tijdens de vleermuissafari ga je met een vleermuisdeskundige en een ultrasone detector op zoek naar deze fascinerende beestjes bij jou in de buurt. Er wordt verteld hoe je tóch kunt isoleren zonder de vleermuizen kwijt te raken. Woningeigenaren die hun huis willen isoleren moeten wel eerst goed onderzoeken of er geen vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen in de spouw wonen.

Hoe zit dat in Leusden?

De gemeente Leusden is al in 2021 voor de bebouwde kern Leusden een onderzoek gestart, en heeft een (tijdelijke) ontheffing van de Provincie Utrecht van de Wet natuurbescherming gekregen. Dat bespaart u als inwoner veel tijd en geld indien u uw pand wilt laten isoleren.

Natuurvriendelijk isoleren

Om uw huis te laten isoleren moet u een officieel goedgekeurde aannemer inhuren, bijvoorbeeld te vinden via natuurvriendelijkisoleren.nl.

Diervriendelijk

De aannemer laat eerst eventueel aanwezige dieren ontsnappen om dierenleed tijdens het aanbrengen van isolatiemateriaal te voorkomen. Ter compensatie wordt bovendien nieuwe nestgelegenheid geplaatst. Daarnaast mogen werkzaamheden niet plaatsvinden in het kraamseizoen of tijdens de winterperiode.
Meer weten of het fascinerende leven van de vleermuis? Ga dan 25 mei of 6 juni mee op vleermuissafari. Deze duurt ongeveer twee uur en start rond zonsondergang. Graag aanmelden via deze pagina.