Groente, fruit en tuinafval (gft), is niet zomaar afval, maar een waardevolle grondstof waar nog nuttige dingen van te maken zijn.  Zoals vruchtbare compost voor de tuin. Of om eetbare dingen op te kweken, zoals oesterzwammen. Het is dus eigenlijk zonde om gft weg te gooien. Onder het motto “Haal alles uit je gft” organiseert De Groene Belevenis samen met de gemeente Leusden daarom twee praktische en leuke doe-workshops in juni en oktober.

Workshop oesterzwammen kweken op koffiedik

Tijdens deze workshop leggen de zwammenkwekers van Fungi Factory precies uit hoe je oesterzwammen kweekt op koffiedik. Deelnemers gaan zelf aan de slag en nemen na afloop hun eigen ‘kweekzak’ mee naar huis. Na een paar weken kun je hiervan je eigen eetbare oesterzwammen oogsten. De koffiedik voor de workshops wordt lokaal aangeleverd door Jobs Koffiekamer (Biezenkamp) en de gemeente Leusden.

De workshop wordt gegeven op 23 juni en op 8 oktober, op meerdere tijdstippen. Alle tijdstippen hebben dezelfde inhoud. Deelname is geschikt voor iedereen, ook voor gezinnen met kinderen. Kosten bedragen 2,50 euro per kweekzak. Meer informatie en aanmelden via deze link.

Workshop Oesterzwammen kweken

Workshop Wormencompost maken

In de najaarsworkshops op 8 en 10 oktober laten composteerders van de StadsWormerij in Amersfoort je graag zien en ervaren hoe je zelf wormencompost kunt maken. Lees meer over deze workshop.

GFT scheiden loont

In Leusden doen we het best goed qua afval scheiden, vergeleken met andere gemeenten. Toch bestaat het restafval (de grijze bak) nog voor circa 30% uit gft afval.  En dat terwijl je nog zoveel mooie dingen met gft afval kunt doen. Dat aandeel kan omlaag door beter te scheiden en gft te benutten. Het doel van de workshops is om het bewustzijn hierover te verhogen.  Lees meer.