Activiteiten tijdens de Kinderboekenweek Gi-ga-groen

Het thema van de Kinderboekenweek is Gi-ga-groen. Dit jaar staan kinderboeken over dieren en natuur in de schijnwerpers. De Groene Belevenis sluit daarop aan met onder meer een natuurknutselactiviteit en een speurtocht. Tijdens voorleesfeestjes in samenwerking met de Bibliotheek Leusden en Achterveld wordt voorgelezen uit natuurboeken. De website van Bibliotheek Eemland geeft boekentips in dit thema voor alle leeftijden en informatie over het Kinderboekenfestival Gi-ga-groen op zondag 16 oktober in Het Eemhuis.

Bij zes scholen in Leusden en Achterveld wordt niet alleen voorgelezen, maar zijn ook geveltuintjes aangelegd om het schoolplein te vergroenen. Aannemingsbedrijf Florijn haalde tegels uit de schoolpleinen en leverde voor ieder plein tuinaarde en een plantenpakket aan. Met een handleiding van De Groene Belevenis legden de leerlingen mooie tuintjes aan op het plein.

Fruitbomen planten

Het thema Gi-ga-groen werd ook aangegrepen voor een boomplantactiviteit samen met Kiwanis Club Leusden, een serviceclub met leden uit Leusden en omgeving die deel uitmaakt van een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het verbeteren van welzijn en ontwikkeling van kinderen. Jaarlijks organiseert Kiwanis Club Leusden een Spring Rally op tweede paasdag. Om de CO2-uitstoot van deze Rally te compenseren schonk Kiwanis in de Kinderboekenweek drie fruitbomen.

Op 6 oktober gingen de handen uit de mouwen, Kiwanis-leden plantten samen met kinderen van Kinderopvang De Wiebelwagen twee appelbomen en een perenboom. Uiteraard was er voor de aanwezigen na de activiteit een appel of peer en zelfgebakken appelcake. Zo werd Leusden samen weer een stukje groener en gezonder gemaakt.

Samenwerking

Kiwanis Club Leusden heeft een meerjarige samenwerking met De Groene Belevenis in de vorm van sponsoring, projecten en handen-uit-de-mouwenactiviteiten. Zo werd in september de KlimaatDoeDag vol workshops georganiseerd voor ruim 250 kinderen (groepen 7). Bij Fort33 werden onder andere nestkastjes getimmerd, experimenten met waterstof en waterproefjes gedaan en shampoo gemaakt. Dit alles om kinderen te laten beleven hoe leuk en nuttig duurzaamheid in het dagelijks leven is. De rallyactiviteit leverde een substantieel bedrag op voor goede doelen in Leusden. Dit jaar volgde ook een bijdrage voor activiteiten voor en met kinderen uit Oekraïne in samenwerking met Gastvrij Leusden.