De afgelopen maanden organiseerde De Groene Belevenis samen met de gemeente Leusden workshops rondom het benutten van gft (groente-, fruit- en tuinafval). Zo namen in juni en september meer dan 70 Leusdenaren deel aan twee workshops ‘Oesterzwammen kweken op koffiedik’. En in oktober gingen ruim 30 deelnemers aan de slag tijdens de workshop ‘Wormencompost maken’. Wegens de grote belangstelling werd deze workshop herhaald in november.

Onderdeel campagne

De workshops ‘Oesterzwammen kweken op koffiedik’ en ‘Wormencompost maken’ bij De Groene Belevenis maken onderdeel uit van de campagne ‘Zet je gft in bloei’, die de gemeente Leusden in oktober startte. Het doel is om Leusdenaren te motiveren hun gft apart te verzamelen en beter te benutten. Want gft is niet zomaar afval, maar een waardevolle grondstof waar nog bruikbare dingen van gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld compost.

Verrast

“De grote belangstelling voor de workshops heeft ons wel verrast.” aldus Gytha van der Veer, coördinator van de workshops bij De Groene Belevenis. “Duurzamer leven en bewust omgaan met je eigen afval zijn blijkbaar zaken die leven in Leusden en dat is echt mooi om te zien! Want met deze workshops willen we het bewustzijn over de waarde van afval en het denken in kringlopen stimuleren en zichtbaar maken. In de natuur is niets zomaar afval, maar altijd een grondstof voor iets nieuws. Koffiedik bijvoorbeeld is een prachtig substraat voor oesterzwammen om op te groeien. En gft  kun je ‘voeren’ aan wormen in een wormenbak, die het via hun spijvertering omzetten in zeer vruchtbare compost. Zo wordt alles een kringloop.”

Foto's en verhalen

Het feit dat veel workshopdeelnemers foto’s van hun zelfgekweekte oesterzwammen opstuurden, laat volgens Van der Veer zien dat de workshops enthousiasme genereren. “Sommigen stuurden ons hele fotoreportages van de verschillende groeistadia van ‘hun’ zwammen. Mensen zijn er echt mee bezig en vinden het leuk om te doen.“

Video met Debbie Stip

Om die positieve ervaringen met een grotere groep Leusdenaren te delen, maakte De Groene Belevenis een video met workshopdeelneemster Debbie Stip, waarin zij vertelt over haar ervaringen met oesterzwammen kweken. De video is te bekijken via degroenebelevenis.nl/gft. Binnenkort volgt ook een video over wormencompostering.