Houd je tuin lekker groen

De zomer is droog dit jaar, met een oplopend watertekort. Gemiddeld gebruikt een persoon in Nederland dagelijks 120 liter water. In Nederland wordt geen onderscheid gemaakt tussen spoelwater en drinkwater. Tijdens hitteperioden loopt het verbruik van drinkwater op met meer dan 20%. Een sproeibeurt van een kwartier kost zo’n honderd liter water. Wees daarom wijs met water. Hieronder volgen vijf tips van De Groene Belevenis om de tuin groen te houden en toch zuinig te zijn met drinkwater.

Sproei slim

Een drogere periode is niet verkeerd voor veel planten. Het stimuleert wortelgroei en gras wordt vanzelf weer groen na een paar regenbuien. Het is beter om alleen de planten water te geven die het echt nodig hebben, gebruik hiervoor het liefst een gieter. Toch sproeien? Dan alleen vroeg in de ochtend of ‘s avonds wanneer het is afgekoeld, zodat het water de tijd heeft om in de bodem te trekken. Sproei niet midden op de dag want dan verdampt het water meteen weer.

Hergebruik water

Meestal duurt het lang voordat warm water uit de kraan of douche komt. Vang het eerste water op in een emmer of teil voor hergebruik. Ook water dat gebruikt is voor het wassen van groenten, of water uit de condensdroger is geschikt om planten water te geven. Water uit een speelbadje of zwembad kan eveneens prima uitgegoten worden in borders en over gras, mits het vrij is van zeep en chemicaliën.

Afkoppeling regenpijp

In Nederland belandt veel regenwater in het riool. Bij zomerse stortbuien ontstaat vaak overbelasting van het riool. Afkoppeling van de regenpijp biedt uitkomst. Laat bijvoorbeeld de regenpijp via een gootje uitlopen in de tuin, zo blijft het grondwater op peil en de tuin een stuk vochtiger. De regenpijp kan uitstromen in een wadi, een met grind of zand gevulde kuil of greppel die water vasthoudt en teruggeeft aan de bodem. De regenpijp kan ook aan een regenton worden gekoppeld, waarbij de overstort van de regenton kan uitlopen in de tuin. Zo wordt regenwater maximaal lokaal vastgehouden.

Bedek de bodem

Bodem die op een natuurlijke manier is bedekt blijft vochtiger. Grond in borders kan beschermd worden tegen uitdroging door compost, houtsnippers of cacaodoppen te strooien. Laat in de herfst bladeren liggen en kies voor makkelijke bodembedekkers die het jaar rond voor bescherming zorgen.

Tegels wippen

Een betegelde tuin is aanzienlijk warmer dan een groene tuin en bestrating houdt geen regenwater vast. Waar bestrating nodig is kan gekozen worden voor waterdoorlatende tegels, grind of klinkers met een brede voeg. Zo vindt het water zijn weg en vormen zich geen plassen in de tuin.