‘Samen aan de slag tegen zwerfafval’

Tijdens de World Cleanup Day geven inwoners van ruim 180 landen de planeet wereldwijd een grote schoonmaakbeurt. Het doel is om samen zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Ook in Leusden kan men samen aan de slag.

Opgeruimd Leusden organiseert, samen met DowntownLeusden en Leusden Natuurlijk! (voorheen het VVV), op zaterdag 17 september weer een opruimochtend voor alle inwoners, jong en oud, om Leusden gezamenlijk te ontdoen van zwerfafval. Tussen 09.00 en 12.00 uur kunnen deelnemers veiligheidshesjes, vuilniszakken en afvalgrijpers afhalen bij het startpunt, de winkel van Leusden Natuurlijk! op ’t Erf in De Hamershof (bij gemeentehuis).

Lopen en iets lekkers

Deelnemers ontvangen een bepaalde route of lopen een rondje op eigen initiatief door het winkelcentrum, het buitengebied of de eigen wijk. Voor iedereen die meedoet is er koffie of thee en een ijsje van Lekkerman Noten & Zoetwaren.

Inleveren zwerfafval

De organisatoren hopen dat zoveel mogelijk mensen in de week voorafgaand aan World Cleanup Day ook al zwerfafval rapen. Op zaterdagochtend 17 september kan men het zwerfafval inleveren op De Hamershof, ter hoogte van Leusden Natuurlijk! Zo wordt zichtbaar hoeveel zwerfafval er in Leusden ligt en door dorpsgenoten wordt opgeruimd. Het is ook een mooi moment om andere Opgeruimde Leusdenaren te ontmoeten.

HelemaalGroen-App

Iedereen die zwerfafval raapt in Leusden kan de App HelemaalGroen installeren op de telefoon. Deze app registreert het zwerfafvalrondje, zodat voor deelnemers inzichtelijk is welke gebieden recent zijn schoongemaakt. Op de actiedag wordt het zwerfafval afgevoerd door Florijn, het bedrijf dat in Leusden de openbare ruimte onderhoudt. Bij voorkeur digitaal aanmelden voor deze activiteit via opgeruimdleusden.nl.