Klimaat in de tuin

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Hitte, droogte en extreme hoosbuien komen steeds vaker voor. Deze hoosbuien kunnen flink wateroverlast veroorzaken. Tijdens een lange periode van droogte kan er een tekort aan grondwater ontstaan. Het wordt steeds belangrijker om regenwater vast te houden op de plek waar het valt, namelijk in de bodem. Hierdoor stroomt het water niet onnodig naar de rioolput. Gemeenten nemen al maatregelen in de openbare ruimte. Maar ook de hulp van tuinbezitters is nodig.

Groene tuin

Tuinbezitters kunnen in hun eigen tuin droogte, hitte en wateroverlast tegengaan door zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Groene tuinen bieden verkoeling in de zomer, zorgen dat het water beter de bodem in zakt en vergroten het leefgebied van veel vogels, insecten en andere (bodem) dieren. Inspiratie en tips voor een groene tuin zijn bijvoorbeeld te vinden bij de Bijen- en Vlindertuin in Leusden of bij Het Groene Huis in Amersfoort

Regenton

Een regenton in de tuin zorgt voor een voorraad water wanneer het even niet regent. Het is belangrijk om de regenton in de schaduw te plaatsen, dan blijft het water helder en fris. En een deksel op de ton voorkomt muggenoverlast. Met een overloopbuisje is de regenton makkelijk te koppelen aan de regenpijp. Door de regenpijp daarna onderaan af te zagen, stroomt overtollig water in de tuin en niet alsnog in het riool.

Kijk hier voor meer tips.