'vleermuizen en vogels preventief laten verhuizen'

Goede woningisolatie staat steeds hoger op de agenda van menig huiseigenaar. De energietransitie is gaande, maar door ontwikkelingen op globaal niveau rijzen de energiekosten, met name de gasprijs, de pan uit. Het overgrote deel van de woningen wordt nog steeds met gas verwarmd. Door een woning beter te isoleren daalt het energieverbruik, en daarmee de energierekening. Bovendien wordt door isolatie het wooncomfort verhoogd.

Helaas worden bij de uitvoering van isolatiewerkzaamheden regelmatig vogels of vleermuizen gedood. Om dit tegen te gaan heeft de Provincie Utrecht samen met isolatiespecialisten een oplossing ontwikkeld om op natuurvriendelijke wijze woningen te kunnen isoleren. Hieronder wordt deze nieuwe mogelijkheid nader toegelicht.

Preventief verhuizen

Het isolatiebedrijf geeft voorafgaand aan de werkzaamheden vogels en vleermuizen de kans om te vertrekken. Alle openingen in de muur of het dak waar vogels en vleermuizen door naar binnen gaan worden ‘eenrichtingverkeer’. De dieren kunnen hierbij wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen vliegen. Natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door, als de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn.

Het isolatiebedrijf houdt rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen. Onderdeel van natuurvriendelijk isoleren is het uitsparen van kleine openingen in de spouw voor vleermuizen en vogels of plaatsing van vleermuis- en/of nestkasten.

Melding

Omdat voor het isoleren van woningen met vogels of vleermuizen (vaak) ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig is, meldt het isolatiebedrijf uw woning aan als onderdeel van de ontheffing die de gemeente voor al haar inwoners heeft gekregen.