Op donderdag 5 oktober gaven wethouder Jan Kramer en heemraad Carlo van Dijk het startsein voor project Groen Leusden, tijdens een drukbezochte startbijeenkomst voor lokale duurzame organisaties in het gemeentehuis.

“Leusden is al groen, maar het kan nog groener.’’ aldus wethouder Jan Kramer. Dat is in ieder geval het doel van het project ‘Groen Leusden’, dat Leusdenaren wil stimuleren om hun eigen tuin, huis en balkon te vergroenen.
Ook heemraad Carlo van Dijk van waterschap Vallei & Veluwe benadrukte het belang van groen. Meer groen vangt water op en helpt om wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen. “Minder steen en meer groen.”‘ is volgens hem dan ook een goed idee.

startbijeenkomst Groen Leusden

Kenniscafés en workshops
De Groene Belevenis gaat de komende twee jaar inwoners ondersteunen bij het nemen van groene maatregelen in hun eigen buitenruimte. Onder andere door het organiseren van kenniscafés en praktische doe-workshops. De eerste workshop staat alvast gepland op vrijdag 27 oktober en gaat over hoe je meer leven in je tuin kunt krijgen. Met simpele maatregelen maak je je tuin aantrekkelijker voor vogels, vlinders, bijen en zelfs egels. Tuinontwerpster Hélène Oudshoorn laat je zien en zelf ervaren hoe je dat doet. Inschrijven voor de workshop kan via de website van De Groene Belevenis.

Andere activiteiten
Daarnaast zijn er een heleboel andere activiteiten. Eind oktober wordt de website www.groenleusden.nl gelanceerd, met tips en praktische informatie over het vergroenen van je tuin, huis of balkon. Tijdens een campagne in het voorjaar van 2024 kunnen tuinbezitters zich inschrijven voor een op maat gemaakt tuin- en regenwateradvies. Hiermee kunnen ze hun eigen tuin klimaatbestendiger inrichten. Daarnaast zullen in twee buurten vergroeningsacties worden georganiseerd en komt er een groene activiteit voor alle inwoners in Leusden.

Belang van groen
Groen in onze leefomgeving is heel belangrijk. Wethouder Kramer:  “Groen biedt voordelen voor onze gezondheid, voor planten en dieren en helpt om de effecten van extreem weer te verminderen. Als gemeente hebben we daar een rol in, maar we hebben ook inwoners nodig. Met Groen Leusden stimuleren en informeren we inwoners over de voordelen van meer groen.”