Al jaren is de jeugdgemeenteraad in Leusden een begrip. In de periode maart t/m juni 2023 ging de jeugdgemeenteraad aan de slag met een heus advies over het onderwerp buitenspelen. Coördinator Petra de Booij van De Groene Belevenis begeleidde het project, samen met o.a. Wim van Hell van de werkgroep Jeugdgemeenteraad van de gemeente Leusden.

Wie heeft meer verstand van buiten spelen dan kinderen? Vraag aan hén daarom om een serieus advies uit te brengen over dit onderwerp: dat is de grondgedachte achter het project ‘Jeugdraad-advies over buitenspelen’.
In verschillende sessies gingen de jeugdgemeenteraadsleden op onderzoek uit. Ze vormden hun mening, bevroegen ideeën en kwamen tot een officieel voorstel dat de ‘grote’ gemeenteraad eind juni unaniem aannam. Een groot succes dus voor de jonge raadsleden. En een waardevolle ervaring hoe democratie in de praktijk werkt.

Groen doet goed
De provincie Utrecht financierde het project vanuit het programma Groen doet Goed. Groen doet Goed programma-coördinator IVN publiceerde er recent een artikel over.
Lees meer over de opzet van het project en de leerervaringen in het artikel ‘Leusder gemeenteraad kan rekenen op advies van jonge buitenspeel-experts.